Sansevieria, cum avem grija de limba soacrei?
Dimensiune font:
Sansevieria, cum avem grija de limba soacrei?
Limba soacrei sau Sansevieria este una dintre cele mai usor de intretinut plante de apartament. Se descurca in aproape orice fel de lumina, nu are nevoie de un sol special si rareori este nevoie sa o punem intr-un ghiveci mai mare.
Exact ca oricara alta planta suculenta aceasta vine dintr-un mediu arid, foarte inospitalier vietii. Ea creste in vestul africii tropicale. Este o planta perena care se raspandeste prin rizomul foarte rezistent care creste atat sub pamant cat si la suprafata. Frunzele sunt verticale, tepene si pot creste pana la 70-90 de cm. Are mici inflorescente albe care apar rareori in apartament. Dar atractivitatea acestei plante vine de la frunzele ei foarte interesante care stau totdeauna in pozitie verticala si au varietati in colorit. Desi creste greu, ea va trai multi ani cu ingrijirea potrivita.
Ingrijire
Dupa cum spuneam mai sus Sansevieria nu are nevoie de conditii ideale sa supravietuiasca. In afara de apa care nu ar trebui folosita prea mult pentru ca poate duce la putrezirea radacinilor, nu prea exista alte conditii pentru a tine planta in viata. Totusi, daca dorim ca ea sa se dezvolte la capacitatea ei maxima anual (pana la urma este o planta care creste foarte incet), atunci trebuie sa tinem cont de cateva conditii.
Lumina
Sansevieria este o planta care are nevoie de multa lumina, si se va descurca bine chiar si in soarele direct desi cea mai buna alternativa este lumina puternica indirecta. In mod normal intre 6-8 ore de soare zilnic sunt ideale pentru ca ea sa creasca. Dar ea are o toleranta si la umbra iar in conditiile de toamna si iarna poate fi tinuta in zonele cu putina luminozitate si se va descurca bine.
Apa si Umiditate
Aceasta planta are nevoie de putina apa, pentru a creste, de fapt apa ii face rau. In perioada de crestere (din Martie pana in August) putem uda odata la doua trei zile, sau zilnic daca este tinuta in soare. Trebuie sa lasam ca stratul superficial al solului sa se usuce inainte sa udam din nou. In perioada latenta putem uda odata pe saptamana si nu va avea nici o problema. Destul cat solul sa nu se usuce in adancime. La nivelul umiditatii aceasta se descurca bine la umiditatea naturala a camerei, dar trebuie tinuta la distanta de ventilatoare si aer uscat.
Temperatura
Nu are conditii speciale de temperatura. Se descurca bine intre 16 si 24 de grade si va tolera fluctuatii mari intre temperaturi. Nu poate tolera temperaturile scazute totusi, iar orice temperatura sub 14 grade cauzeaza ca planta sa se ingalbeneasca si sa moara.
Sol
Nu are nevoie de un sol foarte fertil. Puteti folosi mix pentru cactusi sau puteti combina solul de gradina cu pietris si perlit pentru a fi mai aerat. Are nevoie de un sol cu o scurgere buna si care este foarte aerat, de aceea este ideal sa il amestecati cu pietris.
Fertilizant
Se poate folosi fertilizant pe baza de nitrogen, dar este recomandat cel pentru cactusi. Acesta va fi folosit lunar cu o solutie de 50/50 apa si fertilizant; se poate incepe fertilizarea in Aprilie/Mai pana in August/Septembrie.
Propagare
Pentru a creste noi puieti de Sansavieria cea mai buna metoda este prin taierea frunzelor. Vom alege o frunza matura complet dezvoltata pe care o vom detasa de planta mama si taia in bucati de aproximativ 10 centimetri; in tot acest timp tinem cont care capat era mai apropiat de radacina. Acestea ar trebui lasate intr-un mediu uscat la soare unde sunt lasate sa se usuce pentru cateva zile si taieturile sa se cauterizeze. Dupa aceea le punem intr-un sol aerat si cu scurgere rapida, care ar trebui sa fie umed. Putem pune mai multe frunze intr-un ghiveci si ingropam capatul care era mai apropiat de radacina. Daca o plantam invers, planta nu va da radacini.Vom tine puietii la lumina puternica dar nu directa pana cand se formeaza radacinile. La temperatura de 20 de grade Celsius, radacinile ar trebui sa apara in patru sau cinci saptamani cu mici diferente legate de specie sau temperatura. Puietii nu vor fi identici cu parintii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau