Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”
Dimensiune font:
Situată pe bulevardul pietonal „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi, pe fosta Uliţă Domnească, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” este unul dintre cele mai frumoase şi importante monumente de artă feudală, nu numai din ţara noastră, ci din lume.
Această capodoperă de arhitectură, lucrată de meşteri români, a împrumutat multe motive ornamentale din ţesăturile moldoveneşti, transpuse în blocuri de piatră. Paul de Alep nota în 1653 că biserica „uimeşte mintea celui ce o vede”, iar călătorul turc Evlia Celebi nota în 1659 că nu este „chip să o descrii”, fiind uimit de frumuseţea construcţiei.
Aşezământul este ctitoria lui Vasile Lupu. Biserica a fost terminată în 1639, lucrările durând cinci ani, şi a fost sfinţită de Arhiepiscopul Varlaam. Hramul este sărbătorit pe 30 ianuarie, ziua consacrată în calendarul ortodox Sfinţilor Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur.
Întreaga faţadă este îmbrăcată într-o broderie de piatră sculptată în relief, în rânduri orizontale, cu împletituri, cu pătrate, diagonale etc. Fiecare rând are un motiv ornamental deosebit, ceea ce îi conferă monumentului unicitate şi valoare.
Interiorul impresionează prin bogăţia decoraţiei şi a concepţiei arhitecturale. Pentru pictură, ctitorul a angajat meşteri vestiţi din acea perioadă, care au lucrat împreună cu moldovenii Nicolae şi Ştefan Zugravul. Din cauza incendiilor şi a cutremurelor, pictura originală s-a degradat. S-au mai păstrat fragmente, expuse în Sala Gotică de lângă biserică şi în vechea catedrală, Biserica „Sfântul Gheorghe”.
În interior, într-o nişă săpată în peretele sudic, sunt depuse osemintele lui Dimitrie Cantemir, mare cărturar şi domnitor al Moldovei. Alături, se află osemintele lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României. Tot aici au fost depuse pentru prima dată, pe 13 iunie 1641, moaştele Cuvioasei Parascheva, trimise de patriarhia și sinodul de la Constantinopol în semn de recunoştinţă pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost strămutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, după sfinţirea acesteia, în ziua de 23 aprilie 1887.
La îndemnul Mitropolitului Varlaam, ctitorul Vasile Lupu a înfiinţat o şcoală superioară în chiliile Mănăstirii „Trei Ierarhi”, în care s-a acordat mare atenţie istoriei. În încăperile Sălii Gotice s-a înfiinţat în 1824 o şcoală elementară, un gimnaziu de patru ani şi „Şcoala Preparandală”.
În tipografia de la „Trei Ierarhi”, Mitropolitul Varlaam a tipărit în 1643 „Cartea românească de învăţătură”, care a contribuit mult la formarea limbii literare româneşti. În cadrul mănăstirii, funcţionează atelierul de pictură „Sfântul Evanghelist Luca”.
În decursul veacurilor, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” a avut mult de suferit de pe urma incendiilor şi a cutremurelor. Abia după 1863 s-au luat măsuri de restaurare. Lucrările au început în 1882, biserica suferind o serie de modificări. Actuala înfăţişare a mănăstirii este rezultatul lucrărilor de restaurare coordonate de arhitectul André Lecomte du Noüy, desfăşurate în perioada 1882 -1890.
Cea mai recentă restaurare a Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” a început imediat după 1990, iar lucrările au durat până în octombrie 2012.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2054.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau