Biserica evanghelica Saschiz - Mures
Dimensiune font:

Construita la sfarsitul secolului al XV-lea (intre anii 1493-1496) de catre colonistii sasi din localitate, Biserica evanghelica din Saschiz impresioneaza prin frumusetea expresiva a proportiilor si prin riguroasa adaptare a elementelor de fortificare la formele unui lacas de cult.
Biserica masiva, construita din piatra de cariera, in stil gotic, este de tip sala, intarita cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lata si lunga, iar corul este inchis pe trei laturi. In 1496 a fost terminat corul bisericii, iar in 1525 toate lucrarile au fost terminate. Biserica evanghelica fortificata din Saschiz face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Bisericii Sf. Stefan i-a fost acordat in perioada 1503-1507, dreptul de acordare a indulgentelor. Aceste indulgentele erau acordate contracost de Biserica Catolica exact in perioada 1503-1507, epoca care a premers Reformei protestante. In anul 1677 a fost suprainaltat turnul principal, de un maistru constructor tirolez, care a luat ca model Turnul cu ceas din Sighisoara. In aprilie 1714, un incendiu devastator a distrus cea mai mare parte a cladirilor din Saschiz, ocazie cu care s-au topit si cele trei clopote ale turnului cu ceas. In afara de biserica fortificata Sf. Stefan, in Saschiz mai existau alte sase biserici, motiv pentru care orasul mai era cunoscut sub denumirea neoficiala de Siebenkirchen (sapte biserici). Mai exista astazi urme a patru din ele. Exista un etaj fortificat care este suprapus peste nava si cor, precum si un drum de straja scos in consola deasupra arcurilor masive. Din exterior, edificiul apare ca un bastion, cu arcuri impunatoare construite deasupra uriasilor contraforti de piatra si caramida - elemente caracteristice tuturor monumentelor gotice.
Frumusetea arhitecturala se imbina insa cu destinatia defensiva a Bisericii fortificate, in spatele arcurilor fiind inca vizibile fantele gurilor de aruncare. Datorita distantei considerabile dintre vatra satului si colina pe care a fost construita Cetatea taraneasca, in decursul timpului, Biserica fortificata a devenit principalul loc de refugiu al satenilor. Pe locul unde alta data se afla o bazilica romanica, s-a ridicat in 1493 o mare biserica fortificata in onoarea regelui Stefan I al Ungariei.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau