Biserica fortificată din Ocna Sibiului
Dimensiune font:
Ocna Sibiului - cunoscută şi sub denumirea de Litoralul Ardealului - este o staţiune situată la aproximativ 20 de kilometri de reşedinţa de judeţ Sibiu. Zona dispune de nenumărate lacuri saline, unele dintre ele declarate monumente naturale şi beneficiind de o apă în care se pot face diverse tratamente pentru bolile reumatice sau respiratorii.
Un obiectiv turistic care trebuie vizitat în localitatea Ocna Sibiului este Biserica fortificată. Aceasta a fost construită în prima jumătate a secolului al XIII-lea, anterior invaziei tătare din anul 1241 şi era în stilul bazilicilor romanice. Corul lăcaşului de cult de la Ocna Sibiului este boltit în formă de cruce şi era încheiat cu o absidă de formă semicirculară, fiind flancată de două absiole care aparţin celor două colaterale. Se poate observa că zidurile corului sunt ceva mai groase decât ale bisericii, datorită faptului că, încă de la construcţie, edificiul a avut deasupra corului o clopotniţă mare, care putea fi accesată prin intermediul unei scări încastrate în grosimea zidului. Clopotniţa prezintă pe peretele din partea de sud o serie de ferestre profilate semicircular, aceasta fiind încheiată în partea superioară de un acoperiş piramidal. De la finalul secolului al XVIII-lea se poate admira şi mecanismul ceasului cu patru cadrane, dar şi sacristia alipită peretelui sudic al corului.
La finele veacului al XV-lea, nava centrală a fost cadorisită cu bolţi în stil gotic care prezintă nervuri dispuse în reţea. Prin traveea nordică o scară masivă urcă spre amvon. Aceasta are deasupra odihnei o boltă în cruce, faţă de cea în plasă a navei laterale. Amvonul este luminat de o fereastră circulară, iar în partea stângă a acestuia s-a conservat un fragment din pictura care-l înfăţişează pe Iisus răstignit. Această frescă a fost realizată în anul 1522 de către Vincentius Cibiniensis. Artistul este cunoscut prin faptul că în operele sale incipiente se putea observa şi influenţa lui Lucas Cranach cel Bătrân. Dar în operele de la finalul carierei, cum este şi cea din biserica din Ocna Sibiului, sunt vizibile influenţele renaşterii prin coloritul puternic. Acest pictor a realizat şi altarul de Cetatea de Baltă şi cel de la Biserica din Cisnădie.
În acelaşi timp cu modificarea bolţilor din biserică au fost realizate şi ancadramentele portalurilor. Astfel, portalul din partea de sud este unul simplu, dar se remarcă prin relieful plat reprezentând Arborele Vieţii, care este înconjurat de doi lei şi la care nu se poate observa niciun element gotic. Relieful este foarte asemănător cu cel al Bisericii fortificate din Vurpăr, reliefuri asemănătoare sunt întâlnite adesea în bisericile din Bavaria şi Saxonia.
Una dintre cele mai importante şi valoroase piese care le adăposteşte biserica de la Ocna Sibiului este potirului cu picior hexagonal, talpă polilobată şi suport al cupei în forma unei corole. Este foarte interesant decorul potirului realizat din smalţuri dar şi din reprezentări ale bufonilor, ale îngerilor care ţin în mâine diferite instrumente muzicale sau ale feţelor sfinţilor Antonie, Ecaterina, Gheorghe şi Ioan Botezătorul, amplasate pe talpa şi pe piciorul potirului. Această piesă de valoare a fost executată de un meşter italian.
Biserica este apărată de o centură de ziduri care nu a fost prevăzută niciodată de turnuri de apărare. Dacă aţi ajuns la Ocna Sibiului mai puteţi vizita şi bisericile de confesiune ortodoxă, care datează din secolele XVIII-XIX, dar şi salina, binecunoscută datorită lacurilor heliotermice formate în locul unor vechi mine de sare surpate.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic
0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3838.
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau