Bojdeuca „Ion Creangă”
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi la Iaşi, vă invităm să vizitaţi Bojdeuca „Ion Creangă”, primul muzeu memorial literar din România, inaugurat pe 15 aprilie 1918. Bojdeuca se numără printre cele unsprezece obiective care compun Muzeul Literaturii Române Iaşi.
Sursa foto: Muzeul Literaturii Române Iaşi
Această casă din mahalaua Ţicăului l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia.
„În bojdeuca unde locuiesc eu, dorm afară şi pe vremea asta, în 18 spre 19 septembrie. De aveţi răbdare, că bunătate întotdeauna aţi avut, veţi întreba poate, unde-i bojdeuca mea? Vă voi răspunde respectuos: în mahalaua Ţicău, ce-i mai zic şi Valea plângerei, strada Ţicăul de sus, no. 4 (dacă se mai poate numi stradă o hudicioară dosnică, plină de noroiu păn’ la genunchi, când sunt ploi mari şi îndelungate, zise şi putrede, şi la secetă geme colbul pe dânsa). Iar bojdeuca de căsuţă în care locuiesc eu de vreo 18 ani e de vălătuci şi povârnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi rezămată în vreo 24 de furci de stejar şi acelea putrede. Iarna dorm într-o odăiţă toată hrentuită, iar vara într-un cerdăcel din dos, începând de pe la maiu şi sfârşind pe la octomvrie, când este vremea bună cum îi acum. Aşa m-am deprins. Răposatul Conta şi Lambrior ştiau căsuţa mea. Pompiliu, d-l. Nica şi mai ales bietul Eminescu, de asemenea”. (Scrisoarea lui Ion Creangă către Titu Maiorescu, din 19 septembrie 1887)
Humuleşteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii. Casa este modestă, tipic ţărănească, are cerdac şi două odăiţe cu patru ferestre în formă de cruce. În casă, lângă vatră, se află o măsuţă rotundă, împrejurul căreia sunt scaune mici, iar pe masă este vesela adusă de la Humuleşti. Tot aici se păstrează un pat din lemn de stejar, o masă pentru scris şi un raft pentru cărţi.
Mihai Eminescu a fost găzduit în Bojdeucă de către marele povestitor Ion Creangă. Aceştia depănau amintiri, povestind de vremurile ce au trecut. Se spune că Eminescu l-ar fi îndemnat pe Creangă să scrie „Poveştile” şi „Amintirile din copilărie”, care, de altfel, au fost scrise în căsuța botezată de scriitor „Bojdeucă”. În vara şi toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaş al lui Creangă.
Exponatele originale din Bojdeucă datează din anul 1889. Se mai păstrează încă tocul şi călimara folosite de scriitor, ceasul şi tabachera, precum şi alte obiecte tradiţionale. Veţi putea admira de aici, de lângă această casă, o privelişte încântătoare spre dealurile Ciric şi Şorogari. În curtea Bojdeucii se află bustul povestitorului, sculptat de Iftimie Bârleanu, în anul 1968.
Clădirea de lângă Bojdeucă, Muzeul „Ion Creangă”, ce găzduieşte biblioteca şi fondul documentar constituit începând cu 15 aprilie 1918, a fost construită în perioada 1984 – 1989. În perioada 1-5 octombrie, puteţi vizita aici şi o foarte interesantă expoziţie realizată de adolescenţi - „Copilăria părinţilor noştri” -, inclusă în programul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere – FILIT Iaşi.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2018
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau