Ca să vizitezi această ţară, trebuie să plăteşti 200 de dolari pe zi: Cei cu bani sunt bineveniţi
Dimensiune font:
O mică țară din Asia își redeschide porțile pentru turiștii străini din această toamnă, pentru prima dată de la începutul pandemiei COVID. Însă cei care doresc să o viziteze trebuie să aibă buzunarele ceva mai... adânci.
Un stat din Asia a triplat tariful de acces al turiştilor. Autoritățile din Bhutan au anunțat că taxa de vizitare va fi de 200 de dolari pe zi, potrivit BBS. Situat între China și India, micul regat himalayan cu o frumusețe pitorească și o cultură budistă veche, a făcut pași drastici în debutul pandemiei și a interzis turismul, deși acesta reprezenta o sursă majoră de venit. Monarhia constituțională cu aproape 800.000 de locuitori a raportat sub 60.000 de cazuri de COVID și doar 21 de decese, dar economia s-a contractat în ultimii doi ani, împingând mulți oameni în sărăcie.
Consiliul pentru Turism al Bhutanului a declarat că turiştii vor avea voie să vină în țară începând cu 23 septembrie. Li se va percepe însă o taxă de dezvoltare durabilă de 200 de dolari pentru fiecare turist pe zi, de peste trei ori mai mare decât taxa de 65 de dolari percepută până acum. Oficialii din Bhutan spun că noua taxă va compensa amprenta de carbon a turiștilor. „COVID-19 ne-a permis să regândim modul în care sectorul turistic poate fi cel mai bine structurat și operat, menținând în același timp amprenta de carbon la un nivel scăzut”, a spus Tandi Dorji, președintele TCB și ministrul de Externe al țării. Autoritățile spun că Bhutanul a revizuit și standardele pentru furnizorii de servicii - hoteluri, ghizi, operatori de turism și șoferi.
Phuntso: Suntem încântaţi să-i primim pe toţi cei care pot cheltui
Bhutanul s-a deschis pentru turiștii bogați în 1974, când a primit 300 de vizitatori. Numărul a ajuns la 315.600 în 2019, în creștere cu 15,1% față de anul anterior, potrivit datelor TCB. Turiștii își vor putea alege operatorii de turism și își vor putea planifica singuri itinerariile. Până acum puteau alege doar dintre pachetele oferite de agențiile de turism. Sangay Phuntso, care conduce compania Always Bhutan Travel din capitala țării, Thimphu, a spus că taxele îi pot descuraja pe unii turiștii, dar nu și pe vizitatorii bogați. „Cei care pot cheltui bani sunt bineveniți. Suntem încântați”, a spus Phuntso.
Izolat de lume
Cu toate că economia Bhutanului este nesemnificativă la nivel mondial, ea a avut o dezvoltare de 8% în 2005 și de 14% în 2006. Această dezvoltare se datorează în primul rând punerii în funcțiune a hidrocentralei Tala. Economia se bazează pe agricultură, industrie forestieră, turism și vânzare de energie electrică Indiei. Bhutanul nu are cale ferată, dar, conform unei înțelegeri din 2005 cu India, este planificată o cale ferată în sudul țării, care să fie conectată de rețeaua din India. Până în 1961 Bhutanul nu permitea deloc turiștilor străini să viziteze țara, dar și în 2009 turismul era strict controlat de către autorități. Bhutanul este singura țară din lume unde budismul mahayana, de tip tibetan, este religie de stat, iar autoritățiile fac eforturi mari pentru ca populația să respecte tradițiile naționale, de exemplu purtatul portului popular.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau