Casa memorială „George Bacovia”
Dimensiune font:
Aşezat pe prima terasă a râului Bistriţa, în apropierea frontierelor dintre cele trei state feudale româneşti, Bacăul a jucat un rol important în viaţa economică, încă din secolul XV, atunci când era un important punct de vamă şi centru administrativ al ţării de Jos. Prima menţiune documentară datează din anul 1408. În anul 1431, un document aminteşte existenţa la Bacău a unui nucleu husit, majoritatea dintre aceştia fiind refugiaţi din Polonia şi Ungaria şi faţă de care domnitorul ţării, Alexandru cel Bun avea o atitudine tolerantă. Dată fiind importanţa economico-administrativă a Bacăului, dar şi pentru a-şi întări apărarea hotarelor ţării în această parte, domnitorul Ştefan cel Mare i-a acordat o atenţie deosebită. În anul 1467, Bacăul a fost ocupat de către trupele lui Matei Corvin, urmând ca în anul 1482, Ştefan cel Mare să aşeze aici pe fiul său Alexandru.
Orice itinerar cultural din Bacău, supranumit şi „oraşul lui Bacovia”, începe cu vizitarea casei memoriale a poetului, cea în care părinţii săi s-au mutat în anul 1906. „M-am născut în oraşul Bacău, unde, exceptând anii de studii universitare, am trăit mai tot timpul. Nu ţin minte să fi avut intenţia de a mă stabili în alt oraş, şi mai ales în Capitală, al cărei tumult m-a îngrozit totdeauna, deşi am stat o parte din vreme. Aici m-am simţit la mine acasă. Mi-am păstrat locuinţa moştenită din moşi-strămoşi. Nu este un palat, dar pentru mine reprezintă singurul bun pe care-l posed”, spunea poetul.
Casa memorială a fost deschisă publicului în anul 1971. Aici sunt păstrate numeroase obiecte care au făcut parte din viaţa poetului, în cele cinci încăperi destinate vizitării fiind expuse mărturii reprezentative, documente şi manuscrise originale. Pot fi admirate şi o parte din ediţiile princeps, precum „Plumb”, 1916 , „Scântei galbene”, 1926, sau „Cu voi”. Tot aici veţi putea admira vioara, pianul şi portretele părinţilor lui George Bacovia.
Bacăul este un oraş mare care vă stă la dispoziţie cu numeroase obiecte turistice, fie ele de natură arhitectonică sau monumente ale naturii. Un obiectiv turistic important care merită vizitat este Biserica Precista, lăcaş de cult care face parte din Complexul arhitectonic al Curţilor Domneşti din Bacău. Acesta a fost ridicat pe vremea lui Ştefan cel Mare, în anul 1491.
De asemenea, puteţi vizita şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în patrimoniul căruia se află exponate de o importanţă deosebită.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5427
Sursa foto: muzeuldeartabacau.webgarden.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau