Castelul Nemeş din Budila
Dimensiune font:
Budila a fost pomenită pentru prima dată în cartea „Székely Zöld”, unde se spune că locuitorii Budilei, în carte sub numele de Budula, au fost nevoiţi să se retragă din faţa cavalerilor teutoni, care au venit în Depresiunea Bârsei în anul 1211. Aceştia şi-au mutat vatra comunei spre regiunea deluroasă, pe Valea Ducşoarei.
O legendă din partea locului spune că perioada anilor 1600 era una plină cu lupte între stăpânii feudelor, lucru ce îl determină pe Beldi Pal, un conte ungur ce încerca să devină prinţ al Transilvaniei, să plece din Cetatea Budilei, însă este urmărit de către preşedintele Parlamentului Transilvaniei, Kelemen Mikes. Pentru a-şi deruta urmăritorii, Beldi a pus invers potcoavele calului, pentru ca aceştia să nu îşi dea seama în ce direcţie a fugit. Mânios, Mikes distruge nemilos frumoasa cetate, până nu mai rămân decât ruine. Este reclădită însă mai târziu, devenind şi mai frumoasă.
Astăzi, Budila este cunoscută ca fiind singura localitate din România care are patru castele pe teritoriul ei. Construcţia primului castel începe, se pare, în anul 1730, toate cele patru luând numele proprietarilor: Beldy Lászlo, Beldy Pál, Nemeş şi Kelemen Mikes.
Din castelul ridicat de marele latifundiar maghiar, Nemeş în jurul anului 1751 nu au mai rămas decât zidurile şi pivniţele conacului, care sunt încă intacte. Despre familia Nemeş nu se cunosc detalii, nemeş fiind şi denumirea dată nobilimii mici şi mijlocii de origine maghiară din Transilvania.
Clădirea avea iniţial două etaje şi un subsol, astăzi păstrându-se doar zidurile a ceea ce se crede ca a fost bucătăria şi a unor grinzi în consolp deasupra intrării care sugerează existenţa unei copertine în acel loc. Ferestrele castelului aveau gratii de fier şi deschideri mici cu ancadramente dreptunghiulare iniţial din piatră, mai apoi înlocuite cu lemn.
Au supravieţuit însă grajdurile castelului. Interiorul clădirii este porţionat de stâlpi care susţin arcaturile pe care se sprijină bolţile grajdurilor. Volumul central este supraînălţat şi se pare că a fost adăugat ulterior construcţiei iniţiale. Intrările în grajduri sunt destul de largi, pentru a permite intrarea trăsurilor în interior.
După anii 1950, după ce s-a înfăptuit reforma agrară şi naţionalizarea caselor, grofii, cum li se mai spunea latifundiarilor unguri au fost alungaţi neagreaţi fiind şi de comunişti. Castelele din Budila au rămas în proprietatea Ministerului de Interne, care a înfiinţat aici o şcoală de corecţie pentru fete. Lagărul este desfiinţat în 1964, începând din anul următor funcţionând aici Liceul Agroindustrial Budila. Astăzi, Castelul Nemeş, pe lângă Castelul Mikeş, face parte din S.C. ARO Palace.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3322
Sursa foto: ghidcazareromania.ro
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau