Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal
Dimensiune font:
Atestat documentar pentru prima dată în 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale înfloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specifice barocului vienez, înălţate după ce Transilvania a intrat sub administraţie habsburgică în anul 1699. Unul dintre obiective turistice care merită vizitate în municipiul Sibiu este Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal, o şcoală de stat cu predare în limba germană şi subordonată Ministerului Educaţiei.
Una dintre cele mai vechi şcoli de pe teritoriul României, Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal îşi are începuturile sale în secolele XIII-XIV, prima atestare documentară datând din 1380. A fost o şcoală a comunităţii săseşti locale şi a Bisericii catolice, dar a fost frecventată şi de copii români din împrejurimi. La începutul secolului al XVI-lea, a învăţat în această şcoală Nicolaus Olahus, umanist şi viitor regent al Ungariei.
Odată cu adoptarea doctrinei luterane (Confesiunea de la Augsburg), saşii transilvăneni au acordat o atenţie sporită instituţiei şcolare. La Sibiu, în 1555, a fost înfiinţat un gimnaziu în care se studiau în special limbile clasice, care deschideau accesul spre sursele primare ale învăţăturii creştine.
Din secolul al XVIII-lea a devenit cea mai apreciată şcoală a saşilor transilvăneni, întrecând în prestigiu gimnaziile din Braşov, Bistriţa, Sighişoara şi Mediaş, fapt explicabil prin asumarea de către Sibiu a rolului de capitală politică a saşilor. În 1781, a fost inaugurată noua clădire a gimnaziului, purtând amprenta barocului transilvănean. Construcţia a fost ridicată în locul vechii clădiri şcolare, despre care mai vorbesc astăzi bolţile gotice ale subsolurilor.
De la începuturile sale şi până în zilele noastre, şcoala a funcţionat aproximativ în acelaşi loc, în apropierea bisericii Sf. Maria (evanghelică din secolul al XVI-lea). Din perioada realizării clădirii actuale, se distinge figura baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între 1777 – 1787, elev al şcolii sibiene la mijlocul secolului. Prin testamentul său din 1802 lăsa o mare parte a averii sale şcolii şi Bisericii evanghelice din Sibiu.
Dintre elevii deosebiţi ai secolului al XIX-lea îi reţinem pe Stephan Ludwig Roth (marele pedagog, martir al revoluţiei de la 1848 – 1849), Daniil Popovici Barcianu (memorandistul de la 1892) şi Milan Hodza (bacalaureat în 1896, prim ministru al Cehoslovaciei între anii 1935 – 1938).
După 1989, s-a produs exodul populaţiei germane. Liceul şi-a păstrat limba de predare, aceasta oferind o serie de perspective şi oportunităţi elevilor români, astăzi majoritari. Din 2001, numele şcolii devineColegiul Naţional Samuel von Brukenthal. În octombrie 2005 s-au sărbătorit 625 de ani de atestare documentară.
De-a lungul timpului, şcoala germană a constituit o sursă de lumină şi pentru elevii români din zona Sibiului, iar, după apariţia şcolilor româneşti, a devenit un model, prin accentul pus pe modelarea armonioasă a personalităţii elevilor, prin numeroasele şi variatele activităţi cultural-educative.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3888
Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau