Luanda, cel mai scump oraş din lume
Dimensiune font:
* a fost declarat cel mai scump oraş din lume pentru a doua oară în trei ani * este capitala celui de-al doilea cel mai mare producător de petrol din Africa, o putere economică şi politică aflată în plină dezvoltare, respectiv Angola * o cameră de hotel porneşte de la 300 de dolari, iar un hamburger poate ajunge şi la 35 de dolari * războiul civil în care ţara a fost implicată până în 2002 a lăsat urme adânci asupra condiţiilor de trai de aici, implicit asupra preţurilor care au ajuns la un nivel astronomic * cu toate acestea, un turist poate avea parte de o experienţă unică în exotica capitală a Angolei, precum cazarea într-un bungalou situat în inima Parcului Naţional Kissama
Cu deschidere la Oceanul Atlantic, Luanda este cel mai mare oraş şi capitala Angolei. Este atât principalul port maritim cât şi centru administrativ. Are o populaţie de aproximativ 3 milioane, locuitorii fiind în mare parte membri ai grupurilor etnice africane, printre care şi triburile Ovimbundu, Kimbundu sau Bakongo. Limba oficială este portugheza, însă sunt vorbite şi câteva limbi indigene legate de Bantu. Există o mică populaţie de origine europeană. Luanda a fost înfiinţată în 1575 de exploratorul portughez Paulo Dias Novais drept Sao Paulo de Luanda. Oraşul este centrul administrativ al Angolei din 1627, cu excepţia perioadei 1640–1648, iar din 1550 până în 1850 a fost centrul comerţului cu sclavi spre Brazilia. În 1889, guvernatorul Brito Capelo a luat primele măsuri pentru dezvoltarea Luandei prin deschiderea apeductului care aproviziona oraşul cu apă, o resursă rară în prealabil. După câştigarea independenţei de către Angola în 1975, majoritatea populaţiei portugheze a părăsit oraşul şi a fost înlocuită de un număr important de cubanezi, mulţi dintre ei soldaţi. În prezent, oraşul este reşedinţa arhiepiscopului romano-catolic și a palatului guvernatorului.
De ce a fost desemnat cel mai scump oraş
Deşi este adevărat că populaţia capitalei Angolei trăieşte concentrată la periferia oraşului, în condiţii de sărăcie, în centrul oraşului, vezi la tot pasul maşini luxoase şi magazinele unor branduri renumite. Totuşi, pentru cei care nu cunosc situaţia din Luanda, poziţia lui în top poate părea surprinzătoare. Anul trecut, când în fruntea listei a stat Tokyo, toată lumea a înţeles de ce. Dar acum, cotarea capitalei Angolei drept cel mai scump oraş din lume de către firma Mercer, o firmă de consultanţă resurse umane, stârneşte mirare. Până în 2002, Angola a fost implicată într-un război civil de 27 de ani care nu numai că i-a afectat masiv infrastructura, dar i-a distrus şi posibilitatea de a-şi produce propriile alimente. În consecinţă, aproape toate lucrurile care ajung în Luanda sunt importate. Accizele de import, impozitele şi taxele mari şi monopolul exercitat de elitele politice asupra lanţurilor de furnizare fac ca preţurile produselor să ajungă la un nivel astronomic. Apoi, mai este şi corupţia din instituţii care duce la menţinerea unor preţuri ridicate.
Cât ajunge o cameră la hotel
Camera de hotel îl face pe un vizitator să scoată cei mai mulţi bani din buzunar. În ciuda faptului că în ultimii ani s-au deschis mai multe hoteluri, preţurile au continuat să rămână la fel de mari. Mai exact, pentru o cameră la un hotel de 5 stele, preţul este de 500 de dolari, pentru 4 stele, clientul scoate din portofel între 350 şi 400 de dolari, în timp ce pentru un hotel cu nivel mediu, preţurile variază între 300 şi 350 de solari. De asemenea, o masă în oraş costă aproximativ 100 de dolari, în această sumă de bani intrând şi aperitivele şi băutura. Astfel de costuri pot fi suportate doar de cei care lucrează la multinaţionale sau de cei bogaţi care lucrează în domeniul petrolier. Prin comparaţie, cea mai mare parte din oraşului ţării trăieşte la periferie şi au venituri cu mult mai mici. În timp ce un angajat din domeniul bancar, care are o poziţie de nivel mediu, câştigă între 8.000 şi 10.000 de dolari pe lună, un şofer sau o menajeră primesc lunar 500 de dolari. Şi asta doar dacă şefii celor din urmă sunt darnici. Ambuteiajele provocate de maşini luxoase sunt des întâlnite, iar drumurile şi serviciile publice sunt extrem de proaste.
Principalele atracţii turistice
Luanda poate fi un oraş copleşitor la prima vedere. Este o destinaţie exotică, cu multe contraste, însă turiştii pot avea parte de o aventură unică. Atracţiile turistice includ fortăreţele din trecut şi Muzeul Naţional de Antropologie. Amatorii de artă pot vizita galeriile Humbi-Humbi. În schimb, pasionaţii de istorie au opţiunea de a vizita Muzeul Sclaviei, situat la 25 de km de Luanda. Turiştii pot fi martorii spectacolului cascadei Calandula, aflat în zona Malanje, unde priveliştea este cu adevărat măreaţă la sfârşitul sezonului ploios. Forturile de pe coastă, inclusiv faimosul Fort San Miguel, construit în 1789 pentru a servi ca depozit de sclavi şi reşedinţă pentru comunitatea portugheză. Plaja lungă şi deşertică Palmeirinhas, situată la aproximativ 45 de km de Luanda, este perfectă nu numai pentru decorul unic, ci şi pentru cei care iubesc pericolul, întrucât aici condiţiile de înot sunt periculoase. Cum capitala este construită în jurul unui golf, plajele Ilha se află la cinci minute distanţă de centrul oraşului. Plaja Santiago, la 45 de km de Luanda, este „raiul” pescarilor, iar cei care iubesc sporturile nautice se pot îndrepta spre peninsula Mussolo. Pentru o aventură unică în Luanda, turiştii pot opta pentru cazarea într-un bungalou situat în inima Parcului Naţional Kissama, unde drept „vecini” vor avea diferite animale, inclusiv antilopele negre, care se găsesc doar în Angola.
Gastronomie
Micul dejun constă din pâine, ouă şi ceai sau cafea. Uneori, se prepară şi orez dulce. Mâncărurile de bază includ cassava - o plantă cu rădăcină comestibilă, porumb, mei, sorghum - o plantă ierboasă din care se face un sirop, fasole, cartofi, orez, grâu şi banane. Prânzul tipic constă din lipie de manioc cu peşte, pui sau alt tip de carne. Alte specialităţi includ „muamba de galinha”, o pasta din cocos în care se găteşte carnea de pui condimentată. Un fel preferat de angolezi este cabidela, sânge de găină cu orez şi aluat din cassava.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau