Mănăstirea Sihăstria
Dimensiune font:
Aflată la o distanţă de doar 3 kilometri de Mănăstirea Secu, în mijlocul Poienii Atanasie, Mănăstirea Sihăstria este unul din binecunoscutele locuri ale credinţei ortodoxe. Odată ce aţi ajuns în aceste locuri minunate, veţi păşi în incinta labirintică, cea a aşa zisei cetăţi, Sihăstria. Veţi continua drumul pe alei înguste, pavate, printre chiliile care sunt aşezate pe platforma la care ajungeţi urcând sau coborând scări din piatră de râu.
Ajunşi pe platoul inferior, veţi putea vedea proiectată în chip măreţ pe fundalul munţilor biserica-catedrală a mănăstirii, cu hramul Sfânta Teodora de la Sihla, care a fost sfinţită în anul 1997.
Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în secolul XVII, de Varlaam, egumen al mănăstirii Secu în anul 1655. Acest lăcaş sfânt a fost întemeiat de călugării mănăstirilor Neamţ şi Secu, fiind doar una dintre mănăstirile pe care aceştia le-au construit. Ei căutau locuri cât mai izolate, prielnice rugăciunii şi astfel au considerat poienile pădurilor ca fiind printre cele mai potrivite. Mănăstirea Sihăstria a fost rezidită în anul 1734, de carte Ghedeon, episcop de Huşi, fiind şi cel care a construit aici o biserică de lemn, o clopotniţă şi chilii.
Deoarece biserica a fost distrusă în urma unui incendiu care a avut loc în anul 1821, aceasta a fost refăcută în următorii ani, mai exact între 1824 – 1825. Aspectul de azi al bisericii, închinate Naşterii Fecioarei, se datorează modernizărilor care au avut loc după acel incendiu. Atunci au fost construite turnul porţii, clopotniţa, zidul de incintă şi chiliile de pe latura sudică.
Arhitectura bisericii, pictura murala şi cea a icoanelor este reprezentativă pentru arta de la începutul secolului XX, care păstrează tiparele tradiţionale, însă foloseşte o viziune stilistică nouă, apropiată de arta oficială occidentală, neoclasică, caracteristica artei ortodoxe în secolul XVII şi XIX.
Ansamblul monahal cuprinde şi un paraclis de lemn, cu hramul Sfinţii părinţi Ioachim şi Ana, care a fost reconstruit în anul 1946. Această biserică este foarte valoroasă şi datorită decoraţiei din interior şi a picturilor, care au fost executate de către Irineu Protcenco.
La Sihăstria şi-a petrecut o parte din viaţă părintele Ilie Cleopa, care a trăit între anii 1912 - 1998. Acesta a dus o viaţă exemplară, fiind unul dintre cei mai cucernici monahi ai ortodoxismului românesc.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2832.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau