Muzeul de Istorie şi Etnografie Bicaz - VIDEO
Dimensiune font:
Dacă vă aflaţi în ţinutul Neamţului, în oraşul Bicaz puteţi vizita Muzeul de Istorie şi Etnografie. Aceasta a fost ridicat în anul 1958, ca urmare a cercetării complexe ce a fost realizată de către Academia Română în zona lacului de acumulare al hidrocentralei „Dimitrie Leonida” de la Bicaz.
Deschis ulterior, în anul 1966, muzeul este amenajat în clădirea fostului Teatru sătesc „Ion Kalinderu”. Acesta este împărţit în trei spaţii distincte, care prezintă istoria monografică a Văii Bistriţei, dar şi cele 102 de picturi care au fost donate oraşului de către pictoriţa Iulia Hălăucescu.
În primul spaţiu, se află o expoziţie consacrată istoriei monografice a Văii Bistriţei, de-a lungul căreia cu zeci de mii de ani în urmă cu trăit comunităţi paleolitice. Acest lucru este dovedit de către staţiunile Dartu, Bistricioara, Bofu Mic, Lutărie, Bofu Mare şi Cetatea de pe Ceahlău.
Exponatele din muzeu constituie mărturii ale faptului că triburile cucuteniene, în eneolitic, au pătruns către Hangu în sihăstria munţilor. În Hangu - Cetăţuia au fost descoperite aspecte deosebit de importante cu privire la cum trăiau comunităţile daco- carpice din secolele II- III d. Hr. În al doilea spaţiu este prezentară evoluţia colectivităţilor umane de pe Valea Bistriţei. Aici sunt cuprinse elemente definitorii ale etnografiei zonei: ţesături, mobilier ţărănesc şi componente ale portului popular.
Materialul etnografic care există în muzeu din anul 1992, oferă detalii despre viaţa patriarhală din zonă, dar şi despre specificul şi diversitatea ei. În cel de-al treilea spaţiu din muzeu, veţi putea vedea expoziţii de artă plastică.
În apropierea oraşului, se află un alt obiectiv important şi anume, Lacul Izvorul Muntelui, căruia i se mai spune şi Lacul Bicaz. Acesta este singurul loc din zona Moldovei unde pot fi practicate sporturi nauticei. Denumit şi „Marea Neagră din Neamţ”, lacul are o lungime de 35 de kilometri şi se întinde în dreptul mai multor localităţi nemţene: Bicaz, Pângăraţi, Ceahlău, Hangu, Poiana Teiului. În acest lac trăiesc mai multe specii de peşti, printre care păstrăvi, mreană, clean.
Dacă ajungeţi aici pe perioada verii, puteţi face plimbări cu vaporul din portul amenajat în Bicaz, mergând de-a lungul Lacului Izvorului Muntelui.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 2808.
Sursa foto: www.neamt-turism.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau