Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău
Dimensiune font:
Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău îşi începe povestea pe data de 30 noiembrie 1976, în casa lui Criste Cristoveanu, clădire care din păcate astăzi nu mai există. Peste doar doi ani de la înfiinţarea sa, în anul 1978, observatorul a fost mutat în clădirea actuală, pe strada Trotuş.
Construită între anii 1910 şi 1911, această clădire a servit, pentru început, drept castel de alimentare a oraşului cu apă. Construcţia măsoară aproximativ 12 metri în diametru şi are o înălţime de circa 25 metri, fiind dotată cu un parter şi trei etaje. Veţi observa că la primele trei etaje se găsesc câte trei încăperi şi un hol pentru scara de acces.
Din anul 1979, binecunoscutul astronom Matei Alexescu a acordat tot sprijinul său observatorului, iar la începutul anilor '80, acesta a fost dotat cu două lunete aduse din Germania şi un planetariu. Peste patru ani de la aceste evenimente, respectiv pe 4 mai 1984, în cadrul observatorului a fost inaugurată expoziţia de bază şi planetariul.
Este important să ştiţi că la primele două etaje a fost amenajat muzeul observatorului şi, cum era de aşteptat, ultimul etaj este destinat spectacolelor din cadrul Planetariului. O mică sală de 15 metri pătraţi este rezervată unor expoziţii temporare, iar la parter există o expoziţie de carte de specialitate.
Merită să vizitaţi observatorul din Bacău, mai ales că expoziţia de bază are o temă incitantă: Materia în Univers. Fiecare sală este consacrată unei subteme, precum Structura materiei, Categoriile de aştri, Stelele, sistemele astrale şi soarele, Distanţele astrale, Fenomenele cosmice şi astronomice sau Astromomia în patria noastră.
Tot în cadrul observatorului sunt expuse fotografii, texte, diapozitive color, documente astronomice constând în fotografii mari referitoare la diferite nebuloase şi roiuri stelare mai cunoscute, galaxii spirale, elemente grafice, eclipse, activităţi umane pe Lună.
Observatorul este dotat cu lunete, un telescop, un astrograf şi un cronograf. La etajul trei al clădirii se află sala de spectacole a planetariului, aici sunt desfăşurate evenimente cu teme precum Sistemul solar, Cerul de la nord la sud sau Mişcarea Pământului.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din municipiul Bacău.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 5411.
Sursa foto: ro.secondglobe.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau