Palatul Cultural ASTRA, Sighetu Marmaţiei
Dimensiune font:
Municipiul Sighetu Marmaţiei este aşezat la confluenţa râurilor Iza şi Tisa, la frontiera de nord-est a ţării. Veche capitală a Maramureşului Istoric, începând cu anul 1385, oraşul a avut mai multe denumiri de-a lungul timpului: Zyget, Ziget, Zyghet, Zigheth. Denumirile au la bază rădăcina „zeget”, cuvânt ce aparţine fondului de substrat traco-dacic al limbii române, şi care înseamnă „cetate”. În alte surse, se spune că numele de Sighet derivă de la ungurescul Máramarossziget, ce înseamnă Insula Maramureşului.
Centrul vechi al Sighetului s-a păstrat în întregime, iar una dintre clădirile care îmbogăţeşte peisajul arhitectonic al oraşului este Palatul Cultural ASTRA. Situat pe strada „Iuliu Maniu” la numărul 31, acesta a fost construit în anul 1913, la iniţiativa Asociaţiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureş.
Numit ASTRA, palatul făcea cinste Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, înfiinţată la Sibiu în 1861. Aceasta a deţinut un rol însemnat în emanciparea culturală şi politică a românilor transilvăneni.
La 5 februarie, acelaşi an, este înfiinţată şi Asociaţiunea pentru Cultura poporului din Maramureş, având un rol extrem de important în culturalizarea maselor, şi emanciparea naţională a românilor. Aceasta s-a dedicat păstrării, conservării şi transmiterii elementelor de identitate cultural - naţională locală.
Palatul Cultural ASTRA era un important loc de întâlnire al Asociaţiunii, la etajul II al clădirii funcţionând sediul muzeului Maramureşului. La parter, funcţiona la acea vreme un restaurant iar la etajul I, un cazino. În prezent, clădirea este sediu al Casei de Cultură a oraşului, al şcolii populare de Artă şi al Bibliotecii Municipale „Laurenţiu Ulici”. Una din clădirile emblematice ale burgului maramureşean, Palatul Cultural ASTRA atrage privirile trecătorilor prin frumuseţea arhitecturală, prin formele sale ce trimit cu gândul la un castel medieval.
În oraş mai puteţi vizita Biserica Ucraineană, aflată în faţa Primăriei, sau vechea biserică românească în stil neogotic, de pe Calea „Dragoş- Vodă”, sinagoga din secolul al XIX-lea, Baia rituală, şi monumentul ridicat în memoria zecilor de mii de evrei care au sfârşit în lagărele naziste, precum şi Casa Memorială „Elie Wiesel”, sighetean laureat al Premiului Nobel pentru pace (1986).
De asemenea, nu ezitaţi să vă număraţi printre vizitatorii Muzeului Arhitecturii Populare Maramureşene de pe Dealul Dobăieş.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon, la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 3180
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau