Palatul Facultăţii de Medicină din Bucureşti
Dimensiune font:
Unul dintre monumentele importante din capitala României este Palatul Facultăţii de Medicină, ce găzduieşte Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Istoria acestui monument începe în anul 1902 când este construită clădirea în stil neclasic francez, după proiectul realizat de marele arhitect elveţian Louis Pierre Blanc. În anul 1903, pe data de 12 octombrie, clădirea este dată în folosinţă Facultății de Medicină, care fusese înfiinţată încă din anul 1856.
Ridicarea acestui impresionant monument a presupus eforturi semnificative. Subsolul a fost construit din piatră şi este soclul pe care este ridicată clădirea ce are trei etaje. Faţada principală este simetrică şi formată dintr-un parter înalt, cu ferestre în arc de cerc.
Corpul central este construit în rezalit şi se înalţă faţă de cornişa generală prezentând o colonadă şi un fronton frumos ornat. Colţurile faţadei sunt scoase în faţă şi adăpostesc scările ce conduc spre etajele superioare. Faţada ce se află înspre parcul din curtea palatului se desfăşoară simetric faţă de cele două volume masive din capetele ce sunt acoperite de cupole şi au cinci arce în centru. La intrarea principală veţi remarca prezenţa portalului din piatră care conferă un aspect deosebit clădirii.
În faţa intrării principale veţi vedea Statuia lui Carol Davila, cu numele adevărat Carlos Antonio Francesco, ce a fost medic şi farmacist român de origine franceză, născut în Italia, şi care a studiat în Germania şi Franţa. Opera a fost realizată de Karl Storck şi a fost turnată în bronz în atelierele şcolii de arte şi meserii din Bucureşti. Ideea ridicării acestei statui a lui Carol Davila a apărut pentru prima dată în cadrul primului congres naţional de medicină, ce a avut loc la Bucureşti în octombrie 1884. În ziua în care a fost inaugurat palatul a fost dezvelită şi statuia ridicată în semn de respect şi de mulţumire pentru ceea ce a realizat acest medic de-a lungul anilor.
Vă invit să vă îndreptaţi spre acest palat prin care ţara nostră a făcut un pas înainte în evoluţia învăţământului medical românesc. Cu ajutorul acestei clădiri şi cu spaţiul pus la dispoziţie a fost posibilă o mai bună organizarea şi desfăşurare a actului educaţional medical românesc.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon, la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4138
Sursa foto: www.sector5.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau