Piaţa Mare din Sibiu
Dimensiune font:
Printre numeroasele obiective turistice din Sibiu, Piaţa Mare s-a detaşat ca un simbol, fiind şi „kilometrul zero” al oraşului. Piaţa a fost amenajată încă din anul 1366, odată cu finalizarea celei de-a treia centuri de fortificaţii a cetăţii, ea fiind atestată documentar abia în anul 1411 ca piaţă de cereale, dar în acelaşi timp şi loc de întruniri.
Una dintre principalele clădiri ce pot fi vizitate în Piaţa Mare este Biserica Romano-Catolică, construită în stil baroc, ce datează din perioada 1726-1733. Prima biserică ce a primit permisiunea să funcţioneze în Cetatea Sibiului, după Reforma Luterana. Biserica este frecventată de o congregaţie mixtă, de români, maghiari şi germani.
O altă clădire reprezentativă pentru această piaţă este Palatul Brukenthal, fosta reşedinţă a guvernatorului Samuel von Brukenthal, o clădire în stil baroc ridicată în perioada 1777-1787, cu două curţi interioare, pe faţada de piatră având sculptat simbolul heraldic al familiei Brukenthal. Din anul 1817, în această clădire funcţionează ceea ce este astăzi cel mai vechi muzeu al României. Aici se află cea mai bogată colecţie de artă a Transilvaniei.
O altă clădire interesantă din Piaţa Mare, situată la numărul 10, este Casa Haller, decorată cu elemente renascentiste şi care are un turn de locuinţă gotic. Moştenitorii acestei clădiri au reuşit să o păstreze în proprietate cu ajutorul descendenţilor timp de 345 de ani.
La numărul 5 este amplasată Casa Albastră, unde în anul 1844 a luat fiinţă Academia de Drept, astăzi funcţionând aici sediul Societăţii de Ştiinţe Naturale.
Primăria oraşului şi Casa Generalilor se află de asemena în Piaţa Mare, prima fiind o clădire ridicată în secolul al XX-lea, în care a funcţionat Banca de Fonduri Funciare în 1906, iar cea de-a doua clădire, situată la numărul 7 este o clădire veche de cinci secole, aici funcţionând înainte sediul Comandamentului general al trupelor austriece din Transilvania.
Alte clădiri din Piaţa Mare cu o mare însemnătate istorică sunt Casa Hecht prima monetărie a oraşului, Casa Lutsch - fost sediul al Prepoziturii şi Casa Weidner-Reussner, cu o arhitectură aparte.
Toate clădirile din Piaţa Mare au fost declarate monumente istorice. Vă recomandăm să vizitaţi Piaţa Mare a Sibiului, un adevărat simbol al vechiului burg.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 4315.
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau