Rezervaţia de Zimbri „Dragoş Vodă” - VIDEO
Dimensiune font:
În ţinutul Neamţului, în comuna Vânători, se află unul dintre cele mai vizitate obiective turistice: Rezervaţia de Zimbri „Dragoş Vodă”, una dintre cele mai mari din Europa.
Înfiinţată în anul 1968, rezervaţia se întinde pe aproximativ 11.500 ha şi este una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamţ, păstrând încă două dintre exemplare de zimbri aduse din Polonia în anul 1970. În anul 1974 s-au născut primele exemplare în cadrul rezervaţiei, o femelă şi un mascul. Tot în acest an, aici la rezervaţie au avut loc filmări pentru pelicula „Fraţii Jderi”.
O întâmplare neplăcută a avut loc în anul 1975, când 5 zimbri au reuşit să rupă gardul şi au plecat din captivitate pe piscul Brăileanca, unde au trăit mâncând coajă de carpen, brad, frag sau frasin. Din fericire, aceştia au fost găsiţi după 3 săptămâni şi au fost aduşi din nou la rezervaţie.
În anul 1978, rezervaţia avea 10 exemplare de zimbri, unul dintre aceştia fiind primit de la Rezervaţia care a fost înfiinţată în Poiana Braşov. În anul 2002 rezervaţia a fost modernizată şi au fost îmbunătăţite condiţiile pentru zimbri, fiind lărgite spaţiile destinate acestora.
Se ştie că majoritatea zimbrilor locuiesc în captivitate şi în principal în grădinile zoologice. Din păcate mai există azi în total aproximativ 3.000 de exemplare. Zimbrul este animalul european ce trăieşte pe uscat, cu greutatea cea mai mare. Exemplarele cântăresc între 300 şi 900 kg şi pot avea o lungime de până la 3 metri.
În Rezervaţia „Dragoş Vodă” se regăsesc aproximativ 28 de zimbri. Dintre aceştia, patru exemplare au fost aduse din Germania. Şase exemplare de zimbri trăiesc într-un spaţiu special amenajat de aproximativ 4 ha, tocmai pentru a putea fi admiraţi de turişti. Restul exemplarelor, aproximativ 22 se află află în parcul de aclimatizare.
În captivitate, zimbrii ajung să trăiască în jur de 25 de ani, iar dacă sunt în libertate, în păduri, trăiesc până la 30 de ani. Zimbrii se hrănesc în principal cu fâneţe, însă şi cu ovăz, secară şi porumb. Pe lângă aceste frumoase animale, în această rezervaţie veţi putea întâlni şi căprioare, iepuri, lupi, cerbi carpatini, bursuci şi cerbi lopătari.
Dacă tot vă aflaţi în aceste ţinuturi, vă invităm să vizitaţi şi Cetatea Neamţului, care se află în apropiere.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2809
Sursa foto: ro.wikipedia.org/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau