Ruinele Palatului Cantacuzino, Filipeştii de Târg
Dimensiune font:
La sud de Călineşti, în judeţul Prahova, se află Filipeştii de Târg, sat atestat pentru prima dată într-un act din 1510 ca aparţinând boierului Neagoe a lui Drăghici, şi ajuns prin moştenire în posesia postelnicului Cantacuzino. Familia Cantacuzino este una dintre cele mai vechi din Europa şi a jucat un rol important în istoria Bizanţului. Primele mărturii despre Cantacuzini datează din secolul al XI-lea, când se pomeneşte despre un general Ioan, căsătorit cu nepoata lui Manuil Commenul. După căderea Constantinopolului, Cantacuzinii se răspândesc în Europa, Mihai Cantacuzino poreclit „Fiul Dracului”, ajungând în Valahia în prejma anului 1566.
În centru satului se păstrează ruinele Palatului Constantin Cantacuzino, ridicat între anii 1653-1641. Multe scrieri din acea vreme vorbesc despre neobişnuita bogăţie a acestui edificiu care, din păcate azi a ajuns în ruine. În vremuri de mult apuse, conacul a adăpostit bogata şi vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul (fiul postelnicului), erudit, poliglot şi mare cărturar, cel care a renunţat la domnia Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.
Legendele locului spun că zidurile palatului aveau ferestre de stucaturi delicate, cu pridvoare proeminente, fără stâlpi şi cu beciuri adânci, uşor boltite. Palatul avea la vremea aceea o baie foarte elegantă din marmură, iar alimentarea cu apă se făcea cu ajutorul roţilor, apa fiind adusă din râul Prahova. Acelaşi mecanism era folosit şi pentru irigarea grădinilor de zarzavat şi a livezilor de pruni. În 1688, când Şerban Cantacuzino moare, lui Constantin Cantacuzino îi este propusă domnia în Ţara Românească, dar acesta refuză, după cum spuneam, în favoarea nepotului său Constantin Brâncoveanu.
La cutremurele din 1787 şi 1789, palatul suferă distrugeri masive însă nimeni nu se ocupă de restaurarea acestuia, astfel vitregia vremurilor îl aduce în paragină.
Situat la numai 8 km de Micul Trianon de la Floreşti, Palatul Constantin Cantacuzino poate face obiectului unui traseu foarte variat şi interesant. Ruina palatului se află în centrul Filipeştilor, pe terasa dreaptă a râului Prahova, invers drumului care vine dinspre Floreşti - Prahova. În jurul ruinelor a fost amenajat parcul central al localităţii.
Ruinele Palatului Cantacuzino din Filipeşti reprezintă ocazia unică de vedea şi înţelege cum poate neglijenţa umană să aducă o bijuterie istorică şi arhitecturală la stadiul de ruină.
Dacă vă aflaţi în zonă trebuie să ştiţi că la 7 km vest de Filipeşti este satul Mărgineni, în centrul căruia se păstrează un alt monument de artă religioasă, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită între anii 1855-1857. La circa 1 km de centru satului Mărgineni, în curtea gospodăriei cu numărul 540, se găsesc ruinele Casei Mihai Cantacuzino. Din marele conac al boierului care a ctitorit mănăstirea Sinaia, nu s-a mai păstrat decât o pivniţă de 17 m lungime, cu tavan boltit, sprijinit pe cinci arce de cărămidă.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3771
Sursa foto: ro.wikipedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau