Salina de la Slănic - Prahova
Dimensiune font:
Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcământului de sare care se află în această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcământ de sare, astfel că decide să cumpere moşia Slănic.
În 1970, salina a devenit obiectiv turistic, oferind un climat bogat în aerosoli cu eficienţă ridicată în tratarea bolilor respiratorii. În subteran se află un sanatoriu pentru persoanele care suferă de astm. Acestora le este asigurată asistenţă medicală de specialitate.
Situată la 400 de metri altitudine, staţiunea balneoclimaterică Slănic Prahova este înconjurată de dealuri cu pomi fructiferi şi păduri de stejari. Cea mai mare exploatare de sare de mină din Europa are şi numeroase izvoare cu apă cloruro-sodică, acestea formând gropile lacurilor sărate Baia Baciului, Baia Verde şi Baia Roşie. Lacurile sunt folosite în scopuri medicinale, ca tratament balnear dar şi ca ştranduri.
Salina de la Slănic beneficiază de un climat blând, de deal şi colină, unde iernile sunt blânde, temperatura medie iarna fiind -3,5° C, şi verile relativ răcoroase, cu temperaturi medii de 19° C. Vizitatorii au ocazia să admire aici, sculptate în sare, busturile lui Decebal, Burebista, Traian, bustul marelui poet Mihai Eminescu şi statuia lui Mihai Viteazul.
În 1938 au început lucrările pentru deschiderea minei, urmând ca între anii 1943 şi 1970 să aibă loc exploatarea sării din mină. Exploatarea s-a realizat descendent, începând de la tavan către vatra, în bucăţi de 2 m grosime, cu tăiere verticală la perete şi orizontală la vatră. Alcătuită din 14 camere în formă de trapez, cu 32 de metri deschidere la talpă şi 10 metri la tavan, mina este de o frumuseţe rară, iar cei 54 de metri înălţime o fac să pară impunătoare şi grandioasă. Diferenţa de cotă dintre vatra minei şi suprafaţă este de 208 metri, fiind parcursă în 90 de secunde cu liftul. Tot aici se află şi Mina Mihai, la 40 de metri deasupra tavanului salinei Unirea, aceasta nefiind accesibilă publicului.
Una dintre camerele salinei se numeşte „Sala Genezei”, a fost realizată de sculptorul Iustin Năstase şi adăposteşte un muzeu. În celelalte camere sunt amenajate terenuri de handbal şi fotbal, un laborator şi piste de alergat. Aerajul minei este foarte sănătos şi natural, mina având o temperatură constantă de 12°C, umiditate redusă cu 10% faţă de suprafaţă, iar presiunea atmosferică nu depăşeşte 730 mm coloană de mercur. Tavanul minei este înconjurat pe întreaga suprafaţă de balcoane din lemn, care permit personalului autorizat să facă controlul periodic pentru stabilitatea suprafeţelor din zona de sus a construcţiei miniere. Dacă sunt găsite zone cu stabilitate incertă, sunt delimitate prin împrejmuiri de interdicţie a accesului vizitatorilor.
Salina de la Slănic Prahova este un loc unde vă puteţi fortifia organismul, în orice anotimp, cu atât mai mult dacă suferiţi de afecţiuni reumatismale, afecţiuni respiratorii, alergii, afecţiuni ginecologice cronice, afecţiuni dermatologice, afecţiuni cardiovasculare.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3772
Sursa foto: www.ideal-travel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau