Schitul Oneaga
Dimensiune font:
Schitul Oneaga se află în localitatea cu acelaşi nume, din comuna Cristeşti, judeţul Botoşani. Potrivit documentelor, acesta a fost înfiinţat în anul 1780 de către boierul Neculai Cristescu şi aparţine canonic Mănăstirii Sihăstria Voronei. Drumul spre acest schit pare desprins din basmele spuse de bunici la gura sobei.
Istoria exactă a schitului se pierde în negura timpului, deoarece primele documente ne vorbesc despre trei pustnici ruşi care s-au aşezat aici, în pădurea din apropierea localităţii Oneaga, în secolul XVIII. La începutul anului 1780, proprietarul satului Cristeşti, clucerul Neculai Cristescu a ridicat o biserică din bârne de stejar. Aceasta este menţionată pentru prima dată în anul 1834, atunci când se spune că purta hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
Este important să ştiţi că schitul aparţinea din punct de vedere administrativ de sfânta Mănăstire Vorona, de altfel şi slujbele religioase erau celebrate de ieromonahi şi preoţi de la acest sfânt lăcaş. Din nefericire, în anul 1862 schitul a fost desfiinţat în urma unei ordonanţe domneşti. Legendele spun că motivul desfiinţării ar fi fost faptul că monahul de aici au oficiat o cununie necanonică între Gheorghe Cristescu şi verişoara sa Pulcheria, ceea ce a dus la încălcarea canoanelor bisericeşti.
Peste ani, biserica din lemn a fost desfăcută şi transportată în localitatea Vânători, din judeţul Botoşani, unde a fost folosită drept biserică de mir. În urma prăbuşirii regimului comunist, ieromonahii Teodosie Bahnă şi Pimen Chirilă de la Mănăstirea Sihăstria Voronei au strâns materiale pentru a ridica o biserică din zid pentru a reda viaţa monahală în poiană. În anul 1994, la iniţiativa Episcopului Vicar al Iaşului, Calinic Botoşăneanul, schitul Oneaga a fost reînfiinţat, aici poposind o obşte de călugări.
De asemenea, în anul 1995 au fost puse bazele pentru construirea unei noi biserici, care de altfel la data de 1 octombrie 1999 a fost sfinţită. Tot în această perioadă au fost realizate pardoselile, icoanele şi catapeteasma, au mai fost construite un turn clopotniţă, o casă nouă cu beci şi trapeză, un grajd pentru animale, un gard din piatră de râu la intrare, o fântână şi un fânar. Mai apoi, a fost pictată biserica în interior şi a fost amenajată o grădină pentru zarzavat şi o mică livadă.
Schitul aparţine din punct de vedere administrativ de Mănăstirea Sihăstria Voronei. Aceasta este amplasată la circa 24 km de municipiul reşedinţă de judeţ, Botoşani. Condiţiile favorabile vieţii de sihăstrie au atras în secolul XVIII, la Vorona, aproximativ 100 de sihaştri, care îşi duceau traiul în chilii de pământ şi lemn.
În cea de-a doua jumătate a secolului XVIII, mănăstirea a cunoscut o perioadă foarte înfloritoare, ajungând la aceeaşi măsură duhovnicească cu sihăstria de la Poiana Mărului. Localnicii obişnuiesc să spună că mănăstirea Vorona este mama mănăstirii Sihăstria, deoarece îi poartă numele.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă invităm să vizitaţi Schitul Oneaga din comuna Cristeşti.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric, prin telefon la numărul unic 0332 780 780, urmat de codul obiectivului ales: 4640.
Sursa foto: ro.wikipedia.org/ Cezar Suceveanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau