Turnul Pompierilor
Dimensiune font:
Dacă ajungeţi în oraşul Satu Mare, este imposibil să treceţi cu vederea Turnul Pompierilor. Firul poveştii acestui obiectiv turistic ne întoarce cu mai bine de două secole şi jumătate în urmă, când cetatea cu zidurile groase a Sătmarului era înfloritoare.
Străzile vechiului oraş treceau printre numeroase case foarte vechi, construite din lemn şi foarte uşor inflamabile. Cu pericolul unui incendiu ce ameninţa să înceapă oricând, Camera regală hotărăşte ridicarea unei clădiri a Primăriei, construită din piatră şi cărămidă. Deasupra clădirii, urma să fie înălţat un turn din care paznicii puteau vedea întreaga cetate, putând astfel să localizeze incendiile imediat.
Cele 154 de scări aşezate în formă de spirală necesitau un efort fizic destul de mare, efort pe care „supraveghetorii focului”, cum mai erau numiţi paznicii, aproape că nu-l mai simţeau, supraveghind zi de zi cetatea. Scările duceau către un balcon circular cu podea din lemn şi balustrade din fier forjat, loc din care se deschide o minunată panoramă a întregii aşezări.
Chiar dacă nu mai este folosit în scopurile de odinioară, turnul a devenit un simbol al oraşului Satu Mare, numeroşi turişti aventurându-se în a urca cele 154 de scări pentru a se desfăta cu o uimitoare privelişte a celor patru zări, privelişte deosebit de spectaculoasă mai ales la apusul soarelui.
Turnul Pompierilor a fost ridicat în anul 1904, în vârful acestuia existând o placă de aramă ce conţine stema oraşului, placă ce provine de la fosta primărie a oraşului. Turnul a fost renovat în anul 2005, fiind redeschis publicului.
Episcopul Gyula Meszlényi va propune construirea acestui turn înalt de 47 de metri, turn al cărui arhitect a fost Ferencz Dittler, iar executant al proiectului, Lajos Vajnai. Grosimea pereţilor variază de la 30 la 80 cm. Turnul este prevăzut cu o cupolă decorativă realizată din lemn, al cărei înveliş este din tablă de cupru.
Accesul se face printr-un portal cu fronton triunghiular, ce are deasupra trei casete formate din patru coloane de piatră cioplită, în care este precizat anul în care s-a construit turnul şi povestea acestuia.
În apropierea Turnului Pompierilor se află Templul Mare sau Sinagoga de pe strada Decebal, cum mai este denumită, edificiu emblematic pentru comunitatea evreilor din Satu Mare.
Satu Mare este şi un important centru cultural şi educaţional. Nu puteţi pleca din oraş fără a vizita Teatrul de Nord, Filarmonica „Dinu Lipatti”, Muzeul Judeţean sau Muzeul de Artă.
Întreaga arhitectură a oraşului, fiecare clădire luată parte în parte, vă vor purta spre vremurile trecute, vă vor arăta tradiţiile şi istoria acestui loc.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 6007
Sursa foto: wikimedia.org
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau