Vatra Dornei
Dimensiune font:
Staţiune balneoclimaterică permanentă, aşezată în Depresiunea Ţara Dornelor, în cadrul unui frumos peisaj montan, Vatra Dornei are o climă montană moderată cu aer curat, ozonat. Este renumită în special pentru izvoarele minerale şi carbogazoase, sodice, calcice, magneziene sau feruginoase. Din această staţiune, cu o frumuseţe unică, drumurile poartă amatorii de excursii spre pasul Tihuţa, spre Valea Bistriţei Aurii şi Pasul Prislop ori spre Obcinele Bucovinei.
Numele localităţii are la origine o legendă, păstrată în memoria Dornelor încă de pe vremea întemeierii statului Moldovei. Se spune că, întemeietorul Moldovei, Dragoş Vodă, s-ar fi îndrăgostit de o păstoriţă localnică, pe care o chema Dorina. Plecat la vânătoare, a început să urmărească o căprioară şi întinzându-şi arcul, trage înspre căprioară. Un ţipăt omenesc de durere se auzi şi căprioara dispăru în adâncul pădurii. Apropiindu-se de locul de unde se auzise ţipătul, văzu că în locul căprioarei, nimeri cu săgeata lui chiar pe frumoasa Dorina. Plin de remuşcări şi durere, în memoria Dorinei, a dat numele ei râului şi aşezării din apropiere.
Dicţionarul Limbii Române, editat în 1958, explică noţiunea „dorna” prin bulboană sau vale cu apă. În timp, aşezarea schimbă mai multe denumiri, păstrându-se totuşi aceeaşi rădăcină. Dacii îi spuneau Dzerna, romanii Durnacum, slavii Durna, românii ajungând în cele din urmă la numele actual, de Dorna. În 1775, Dorna intră sub stăpânire austriacă, locuitorii acesteia devenind iobagi ai domeniului împărătesc Câmpulung. Pe 17 decembrie 1907, Vatra Dornei este declarată oraş de către imperiul austro-ungar, fiind în special cunoscută datorită izvoarelor de apă minerală.
În prezent, oraşul Vatra Dornei, oferă turiştilor numeroase atracţii ce încântă atât iubitorii de istorie, cât pasionaţii sporturilor de iarnă. Pe lângă cele două pârtii ale staţiunii, Dealu Negru şi Parc, pot fi vizitate şi admirate şi alte monumente sau edificii, printre care Muzeul Etnografic al Bucovinei, organizat în cadrul Primăriei, Cazinoul Vatra Dornei, Catedrala „Sf. Treime”, Parcul „Lunca Dornei”, Patinoarul, Centrul de echitaţie de la baza Pârtiei Parc sau Izvorul Sentinelei.
Muzeul Etnografic al Bucovinei din Vatra Dornei, înfiinţat în anul 1954, şi amplasat în clădirea Primăriei, ilustrează principalele elemente ale artei populare bucovinene, structurate pe zone etnografice montane.
Un obiectiv de valoare istorică naţională este Cazinoul din Vatra Dornei, în prezent aflat în restaurare. Construcţia a fost ridicată din chetă publică la care a contribuit şi Împăratul Franz Joseph. Ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, special pentru lumea bună care venea la băile din Dorna, astăzi din păcate, nu mai are aceeaşi strălucire. Cu toate acestea merită vizitat, fiind unul dintre cele mai vestite cazinouri din ţară.
Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic 0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 3010.
Sursa foto:http://balnear.info
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau