Afacerist bucureştean abonat la contracte în Moldova
Dimensiune font:
Patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, a fost ridicat ieri de procurorii DNA * de numele firmei bucureştene se leagă unele dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Moldova * la o simplă trecere în revistă, contractele obţinute în această zonă bat spre 200 de milioane de euro, acestea vizând modernizarea aeroporturilor din Iaşi şi Bacău, dar şi implementarea sistemului de management al traficului în municipiul Iaşi * asupra ultimului planează suspiciuni de corupţie
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronului grupul de firme UTI, a fost ridicat ieri de DNA, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere, într-un dosar de corupţie. Grupul UTI, controlat Urdăreanu, a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei şi sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). De numele firmei bucureştene se leagă o serie de contracte generoase pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureştean, dar şi la aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare. Grupul a avut de-a lungul timpului contracte de lucrări la mai multe spitale şi clinici, printre care şi Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi.
Contracte grase la Aeroportul Iaşi
Firma lui Tiberiu Urdăreanu a câştigat două contracte grase cu Aeroportul Iaşi. În 2013, UTI Grup şi companiile asociate, Max Boegl şi Vega 93, semnau contractul de 31 milioane euro pentru proiectarea şi execuţia suprafeţelor de mişcare aferente pistei noi, de 2.400 metri. Aceeaşi firmă s-a ocupat de construcţia Terminalului 3, o investiţie de 30 milioane euro, după un lung proces de contestaţii pe care UTI Grup l-a câştigat, în 2014, în detrimentul unei oferte mai bine depuse de asocierea Conest SA – Egis România SRL.
Semafoare şi senzori de 85 de milioane de euro
Tot UTI este firma care implementează la Iaşi, în parteneriat cu Business Consulting Bucureşti, proiectul de management al traficului. Valoarea proiectului depăşeşte 85 milioane lei (69.614.309 lei fără TVA) şi ar fi trebuit deja finalizată. Întârzierile se pare că se datorează inclusiv unor suspiciuni de corupţie, după ce procurorii DNA au descins în birourile aparţinând viceprimarului cu atribuţii de primar Mihai Chirica şi fostului şef al Direcţiei Programe şi Proiecte Europene, Cosmin Coman. Potrivit cifrelor proiectului, au fost montate 59 echipamente pentru supravegherea condiţiilor de trafic şi pentru siguranţa populaţiei (camere de supraveghere video), 1.242 de semafoare noi, 1.979 de indicatoare rutiere, 72 de automate de dirijare a circulaţiei, 633 camere de detecţie, 24 servere şi alte echipamente, 95 de switch-uri pentru comunicaţii şi 93 de puncte de acces.
La Spitalul „Sf. Spiridon”, UTI a montat sistemul de alarmare anti-incendiu, printr-un contract de aproximativ 280.000 lei, derulat în 2010. „Am avut acum cinci ani încheiat un contract pentru sisteme de alarmă de incendii. A fost o licitaţie la nivel naţional, pe care firma UTI a câştigat-o”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul unităţii ieşene.
Ultimul pot, la Aeroportul Bacău
Unul dintre ultimele contracte notabile din zona Moldovei este cel pentru modernizarea Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău. Ca şi în celelalte cazuri, adjudecarea a fost una cu cântec, după două licitaţii contestate: în 2014, când ofertele au fost considerate neconforme, şi în februarie 2015. Au fost depuse două oferte, una aparţinând UTI Grup Bucureşti – Conextrust SA Bacău – Geo Arc SRL şi alta asocierii Porr Construct SRL – SC Rotary SRL – Transproiect 2001 SA – DMV Aviatech SRL. Contractul a fost adjudecat de primii, dar Porr Construct a solicitat anularea procedurii de atribuire şi reevaluarea ofertelor. Solicitările au fost respinse de Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, motiv pentru care Porr Construct a acţionat în instanţă judeţul Bacău, în calitate de parte contractantă. La recurs, cazul a fost judecat de Curtea de Apel Bacău, care a respins plângerea ca nefondată. Contractul are o valoare de 57 de milioane de lei, pentru care câştigătorii vor executa un terminal de pasageri, un turn de control, un terminal pentru transportul rutier, un drum de acces spre radiofar, o parcare auto şi alte lucrări mai mici. Dan CONSTANTINESCU
Cele mai importante contracte UTI în Moldova:
61 milioane lei – Aeroportul internaţional Iaşi
85 milioane lei – sistemul de management al traficului în municipiul Iaşi
57 milioane lei - Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau