Autostrada spre Vest se opreşte la Târgu Neamţ
Dimensiune font:
Master Planul de Transport a intrat pe circuitul de avizare interministerială * documentului nu mai vorbeşte despre autostrada Iaşi-Târgu Mureş, ci doar despre tronsonul Ungheni-Iaşi Târgu Neamţ, care ar urma să fie finalizat până în 2020
Ministerul Transporturilor a promovat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea documentului strategic Master Planul General de Transport al României, actul aflându-se în prezent pe circuitul de avizare interministerială, după care va fi aprobat de Guvern, în cel mai scurt timp.
Potrivit unui comunicat al Ministerului, adoptarea Master Planului devine esenţială pentru accesarea fondurilor structurale şi asigurarea continuităţii finanţării din partea UE. „Asigurarea respectării la termen a prevederilor şi angajamentelor statului român referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante în raporturile cu Comisia Europeană presupune garantarea unui cadru normativ predictibil şi coerent care să creeze condiţiile pentru îndeplinirea angajamentelor sus menţionate”, se menţionează în comunicat.
Iaşi Târgu-Neamţ, până în 2020
Documentul prevede anul 2022 ca termen de finalizare a autostrăzii Sibiu - Piteşti, în lungime de 116,60 kilometri, valoarea estimată a acesteia ridicându-se la 1,674 miliarde euro. Tot în anul 2022 este preconizată finalizarea autostrăzii Comarnic - Braşov, de 58 de kilometri, cu o valoarea estimată de circa 998 milioane de euro. Cu doi ani mai devreme, în 2020, trebuie dată în folosinţă autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, cu o lungime de 135 de kilometri şi o valoare estimată de circa 1,130 miliarde de euro, iar anul viitor ar trebui să se deschidă traficului autostrada Suplacu de Barcău - Borş (+ Oradea), cu o lungime de 74,5 kilometri şi o valoare estimată de 304,43 milioane de euro.
În ce priveşte sectorul feroviar, Master Planul urmăreşte eficientizarea acestuia, creşterea atractivităţii transportului pe calea ferată prin îmbunătăţirea condiţiilor de deplasare prin modernizarea reţelei feroviare naţionale şi prin dezvoltarea serviciilor feroviare. Astfel, sunt prevăzute, printre altele, finalizarea lucrărilor începute la cale ferată şi demararea de altele noi, precum şi modernizarea căilor ferate pentru viteze de 160 kilometri/oră.
Doi ani de consultări
O creştere a numărului de pasageri şi a volumelor de mărfuri transportate se urmăreşte şi în sectorul aerian, prin dezvoltarea infrastructurii aeroportuare şi realizarea de noi legături naţionale şi internaţionale. După ce a fost prezentat comisiilor de specialitate din Parlament, în iunie 2016, Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea documentului strategic Master Planul General de Transport al României a fost supus consultării publice şi dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social. Dan CONSTANTINESCU
1,130 miliarde euro
Este valoarea tronsonului de autostradă Târgu Neamţ — Iaşi — Ungheni, în lungime de 135 km
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau