Bătălia pe diaspora
Dimensiune font:
Nemulţumirile românilor din străinătate care nu au reuşit să voteze la scrutinul de duminică au stârnit reacţii atât în ţară, cât şi în presa de peste hotare * premierul Ponta promite măsuri, în vreme ce Klaus Iohannis acuză un „haos general”
Numărul cabinelor de vot ar putea fi suplimentat pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar declaraţia pe propria răspundere pentru persoanele care votează în alte localităţi decât cele de domiciliu va putea fi descărcată online, persoanele în cauză trebuind doar să o semneze în secţie.
Măsurile vor fi dispuse astăzi de Biroul Electoral Central (BEC) şi vor viza eventuala creştere a numărului cabinelor de vot şi suplimentarea personalului din secţiile de vot şi consulate. Precizările au fost făcute ieri de premierul Victor Ponta, aflat la Ministerul de Externe, în urma nemulţumirii românilor de peste hotare, puşi să stea la cozi imense pentru a putea vota la scutinul prezidenţial organizat duminică, 2 noiembrie. Ponta a susţinut că procedura de vot „antifraudă”, care presupune completarea tuturor datelor şi un timp mediu de 6-7 minute, este cea care a îngreunat votul pe finalul zilei în oraşe precum Paris, Londra, Munchen, Berlin, Viena şi în unele secţii din Republica Moldova. În acest sens, premierul a mai anunţat că ambasadorii şi consulii României, precum şi preşedinţii secţiilor de votare din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria şi Moldova vor fi convocaţi la Bucureşti, pentru un instructaj legat de noile decizii ale BEC. În ciuda „haosului general” acuzat de contracandidatul său Klus Iohannis, dar şi a unei părţi a presei occidentale, premierul Ponta a dat ieri asigurări că „pe 16 noiembrie, niciun cetăţean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara secţiei de vot”. „Dacă va exista un singur cetăţean român în diaspora care vrea să voteze şi nu poate, toată echipa de conducere îşi va asuma responsabilitatea”, a declarat Victor Ponta. La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că MAE nu poate fi învinovăţit cu nimic pentru modul în care s-a desfăşurat procesul electoral în diaspora. „În Paris numărul de secţii s-a dublat, faţă de votul precedent. În Londra, numărul de secţii a fost mai mare, iar numărul de cabine de vot din toate secţiile s-a mărit”, a declarat acesta.
Pregătiri intense pentru turul doi
În altă ordine de idei, după anunţarea rezultatelor parţiale ale scrutinului de duminică, cei doi candidaţi rămaşi în cursă se pregătesc intens pentru turul al doilea, din 16 noiembrie. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că astăzi am putea afla tandemul preşedinte-premier propus de coaliţia de guvernare. „E posibil să apară un tandem, e posibil să apară şi alte lucruri”, a declarat Dragnea, sărac în informaţii pe acest subiect. De asemenea, acesta a evitat să spună dacă vor fi oferite şi portofolii guvernamentale PLR, având în vedere că numele vehiculat al viitorului premier propus de PSD ar fi cel al lui Călin Popescu Tăriceanu. „Cred că Victor Ponta ar trebui să-şi maximizeze foarte mult şansele. Nu e obligatoriu ca premierul să fie de la PSD”, a conchis Dragnea.
La rândul său, liderul PNL Klaus Iohannis anunţă că, următoarele două săptămâni, va organiza întâlniri cu fiecare filială, pentru analiza rezultatelor din primul tur. Acesta a spus totuşi că „nu se pune problema de sancţiuni”, subliniind însă că „ici-acolo, trebuie îmbunătăţit rezultatul”.
40,33% Ponta, 30,44% Iohannis
Acestea sunt rezultatele anunţate ieri de BEC, după centralizarea datelor din 99% dintre secţiile de votare
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau