Cătuşe la vârful Băncii Naţionale
Dimensiune font:
Procurorii DNA l-au reţinut pe viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, pentru o acuzaţie de trafic de influenţă din 2008 * miza ar fi constituit-o numirea guvernatorului Deltei Dunării
Procurorii DNA au anunţat oficial, ieri, reţinerea viceguvernatorului BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, acesta fiind acuzat că a primit un milion de euro pentru efectuarea de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării. Bogdan Olteanu a fost reţinut joi noaptea, după mai multe ore de audieri, fiind acuzat de trafic de influenţă, fiind prezentat ieri instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă. „În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării”, explică procurorii DNA. În dosar sunt cercetate şi alte persoane şi, potrivit unor surse, suma totală pe care ar fi primit-o fost preşedinte al Camerei Deputaţilor ar fi fost de două milioane de euro, jumătate din bani fiind destinaţi unui alt politician.
Surse judiciare citate ieri de Mediafax arată că atât Sorin Ovidiu Vîntu, cât şi intermediarul, au recunoscut că s-au dat sumele de bani. Aceleaşi surse susţin că la audieri, viceguvernatorul BNR a recunoscut că i-ar fi cerut sprijin lui Vîntu şi că s-au întâlnit, discutând despre numirea în funcţia de guvernator al Deltei dar nu a recunoscut că ar fi primit bani. De la punerea sub învinuire a lui Sorin Ovidiu Vîntu, în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la faptul că în dosar ar apărea şi numele lui Bogdan Olteanu şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.
Parlamentul ar putea cere revocarea din funcţie
Ieri, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că prezumpţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze în cazul lui Olteanu, acesta afirmând că propria formaţiune ar putea cere convocarea comisiilor reunite de Buget, în cazul în care s-ar dispune arestarea preventivă. „Revocarea conform legii poate fi cerută de comisiile reunite de buget-finanţe din cele două camere ale Parlamentului, care mai departe supun raportul plenului Paralmentului. Nu un partid politic poate să facă aşa ceva. În acest moment comisiile sunt în vacanţă şi, ca atare trebuie convocate conform legii de preşedintele comisiei, care este reprezentant PSD. Înainte de a lua orice decizie, de a avea orice iniţiativă, este normal să avem întâi punctul de vedere al ÎCCJ, dacă va confirma sau nu va confirma rechizitoriul procurorului. Până atunci, eu cred că prezumţia de nevinovăţie în această ţară trebuie să funcţioneze”, a declarat liderul deputaţilor PNL. Dan CONSTANTINESCU
CITEŞTE ŞI ANUNŢURI IMOBILIARE - OFERTE
Potrivit Statutului BNR, revocarea din funcţie a oricărui membru al consiliului de administraţie se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau