Cine vine în locul lui Ponta?
Dimensiune font:
Preşedintele a avut ieri prima rundă de consultări cu partidele în vederea desemnării premierului, acestea urmând să continue astăzi * deocamdată, premier interimar a fost desemnat fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, deşi la momentul demisiei Victor Ponta îl nominalizase drept înlocuitor pe ministrul Apărării, Mircea Duşă
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ieri pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, drept premier interimar, în ciuda faptului că, la momentul demisiei, Victor Ponta îl nominalizase drept înlocuitor pe ministrul Apărării, Mircea Duşă. Ieri, Cîmpeanu a convocat deja o şedinţă de Guvern informală, în noua postură. Acesta va deţine calitatea de premier interimar până la momentul în care premierul desemnat îşi va forma Cabinetul şi va obţine votul de învestitură în Parlament.
Strada, invitată la consultări
Pentru desemnarea noului premier, preşedintele Klaus Iohannis a demarat ieri primele consultări cu partidele parlamentare. În premieră, acesta a invitat la consultări şi coaliţiile ONG-urilor „cu largă recunoaştere publică”, dar şi pe manifestanţi, cărora le-a solicitat să desemneze câte un reprezentant care să participe la consultările de astăzi. Despre acest lucru, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care va merge tot astăzi la consultări din partea ALDE, a declarat că Iohannis poate discuta cu societatea civilă, atrăgându-i însă atenţia că „există un cadru constituţional” care trebuie respectat.
Anticipate sau guvern tehnocrat?
După prima rundă de consultări, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că i-a propus preşedintelui o nouă întrevedere pentru un acord. În opinia sa, nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care „să bată la uşa partidelor pentru sprijin”. Practic, Dragnea cere o nouă rundă de consultări, cu toţi liderii partidelor parlamentare, pentru a se ajunge la un numitor comun privind profilul viitorului premier şi programul politic. Liderul PSD nu a exclus varianta unui guvern de uniune naţională sau a unui guvern de tehnocraţi. Surse politice spun totuşi că, în cadrul discuţiilor, PSD ar fi renunţat la pretenţia rămânerii la guvernare, fără a face nicio propunere concretă pentru funcţia de premier. La rândul său, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a afirmat că este nevoie să se ajungă la alegeri anticipate „în măsura în care constituţional este posibil”. „Toată această operaţiune nu se poate face decât dacă schimbăm Parlamentul. Parlamentarii, cât timp oamenii aceştia vor fi acolo, jumătate din ei compromişi, jumătate din ei temători, jumătatea altei jumătăţi sau sferturi interesaţi - nu putem face nimic”, a declarat Quintus. Dan CONSTANTINESCU
Cioloş premier?
Deşi consultările nu s-au finalizat, în spaţiul public au început să apară deja speculaţii privind numele viitorului premier desemnat. Astfel, dacă unele medii vehiculau inclusiv pe prezentatorul TV Moise Guran, site-ul euractiv îl dădea ieri drept viitor premier pe fostul comisar european pentru agricultură Dacian Cioloş.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau