Discuţii despre un nou acord cu FMI
Dimensiune font:
Preşedintele Klaus Iohannis se declară rezervat în privinţa încheierii unui acord flexibil cu Fondul
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit ieri cu delegaţia FMI, condusă de Andrea Schaechter, şeful misiunii Fondului în România. Cu această ocazie, şeful statului a spus că există „serioase rezerve” că România îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de un acord avantajos cu FMI, Iohannis exprimându-şi îngrijorarea faţă de unele „vulnerabilităţi” de natură bugetară. „În condiţiile în care există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit sursei citate, reprezentanţii Fondului au prezentat cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, program care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.
Apel la prudenţă
Referitor la bugetul pentru anul 2016, în cadrul discuţiilor a fost evidenţiată necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. „În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei. În cadrul discuţiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordată şi tema recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei întreprinderilor de stat, o atenţie deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor.
Trei acorduri duse până la capăt
Discuţiile cu FMI au început încă de săptămâna trecută, la Ministerul Finanţelor Publice, acestea vizând bugetului de stat pe 2016. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara că se discută inclusiv posibilitatea încheierii unui nou acord. „În actualele condiţii la nivel internaţional, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru România un plus”, spunea ministrul Teodorovici. Din 2009 şi până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu FMI şi Uniunea Europeană. Ultimul acord cu FMI a expirat în septembrie 2013 şi a avut o valoare de două miliarde de euro, fără ca autorităţile de la Bucureşti să acceseze aceste fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri de pe pieţele financiare. Dan CONSTANTINESCU
10
Este numărul acordurilor cu FMI încheiate de România de la Revoluţie încoace
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau