Frăţia secretă a demnitarilor-interlopi
Dimensiune font:
Potrivit unui raport al SRI pe anul trecut, grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor statale la nivel înalt ale ţării * unele dintre acestea erau conduse chiar de către înalţi demnitari, aflaţi în legătură cu grupări interlope
Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată, precizează SRI, în Raportul de activitate pe 2014, depus la Parlament. Documentul arată că au fost proliferate acte de corupţie derulate, cu predilecţie, de persoane din administraţia publică. „Disfuncţiile socio-economice au fost potenţate de proliferarea actelor de corupţie derulate de persoane sau grupuri de interese cu prejudicii semnificative asupra bugetului public ori a drepturilor cetăţeneşti şi intereselor naţionale de politică externă. Acţiunile abuzive ale unor decidenţi locali în beneficiul personal sau de grup au fost potenţate de conexiunile cu exponenţi ai lumii interlope”, se menţionează în raportul de activitate al SRI, citat ieri de Mediafax.
Justiţia, la cheremul demnitarilor-interlopi
Documentul precizează că funcţionari publici sau demnitari au fost semnalaţi ca fiind membri sau coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată. SRI mai precizează că în 2014 au continuat să se semnaleze „deturnări ale actului de justiţie, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese”, în baza unor relaţii de cointeresare cu magistraţi, poliţişti, grefieri, avocaţi, notari, lichidatori judiciari. „Exponenţii criminalităţii organizate au reuşit să creeze pârghii de intervenţie pe diverse paliere ale sistemului în scopul vicierii procesului judiciar penal în conformitate cu propriile interese”, mai menţionează documentul.
Sănătatea, falimentată de corupţie
Raportul citat menţionează şi faptul că Sistemul public de sănătate s-a confruntat cu „deficienţe generate de insuficienţa resurselor financiare şi umane şi gestionarea abuzivă sau nejudicioasă a celor existente”, iar pe acest fond „au fost favorizate frauda şi corupţia, menţinându-se precaritatea serviciilor medicale şi percepţia negativă”. Şi sistemul de învăţământ s-a confruntat cu dificultăţi generate de insuficienţa resurselor umane şi materiale, perpetuarea unor probleme legate de lipsa de motivaţie şi nivelul scăzut de pregătire al cadrelor didactice.
Risc crescut de atacuri teroriste
Cât priveşte profilul României ca posibilă ţintă a unor atacuri teroriste, acesta a înregistrat o „relativă creştere” în cursul anului 2014, având la bază „cauzalitatea externă”. Astfel, s-a menţionat instabilitatea în nordul Africii şi accentuarea violenţelor în regiunea Siria-Irak. În acest context, principala ameninţare a fost Statul Islamic, ca „pol al jihadismului global”. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau