Iliescu, Roman... Urmează Constantinescu şi Băsescu?
Dimensiune font:
Parchetul General a continuat ieri audierile în dosarul Mineriadei * după ce în zilele precedente au fost prezenţi Victor Ciorbea şi Gelu Voican Voiculescu, ieri a fost rândul lui Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului
Fostul lider al minerilor Miron Cozma a fost prezent ieri la sediul Parchetului General unde a fost chemat „pentru acte procedurale”, acesta precizând că nu se teme de procurori şi că se consideră „victimă la CEDO şi inculpat aici”. „Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. În ultimul timp, ideea de justiţie a fost, pur şi simplu, călcată în picioare de aceşti executanţi ai unor ordine. Cum e posibil că aceşti procurorii care anchetează astăzi îi anchetau pe cei din Piaţa Universităţii, iar acum sunt mari susţinători ai celor din piaţă? Eu, Miron Cozma, sunt victimă la CEDO şi inculpat aici. E de râsul lumii!”, a declarat Cozma.
După audieri, fostul lider al minerilor din Valea Jiului a declarat că procurorii i-au admis probele, urmând ca Emil Constantinescu să fie citat. „Prin intervenţia mea, va fi chemat şi Emil Constantinescu. S-au acceptat probele mele. Constantinescu l-a luat pe Roman şi l-a pus preşedintele Senatului, în loc să îl ancheteze pentru crime. Unele lucruri de la Universitate s-au întâmplat sub directă îndrumare a prorectorului Constantinescu. Încă nu mi s-a confirmat faptul că Băsescu va fi şi el chemat. (...) Eu am dorit să fie citaţi toţi. Mi-aş dori că criminalii să fie pedepsiţi. Eu am avut în Bucureşti trei morţi şi 19 împuşcaţi la Revoluţie”, a declarat Cozma, la ieşirea de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Reamintim că Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanţa supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenţie pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman. A fost graţiat de preşedintele Ion Iliescu în 2004, graţierea fiind însă revocată ulterior, ca urmare a unor proteste. Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea graţierii lui a fost declarată ilegală de instanţă.
Cine sunt vinovaţii?
Tot ieri, preşedintele asociaţiei victimelor mineriadelor, Viorel Ene, a declarat că mulţi dintre cei care au participat la Mineriada din 1990 şi care sunt vinovaţi nu vor fi trimişi în judecată. „Au fost 18 răniţi prin împuşcare, nu doar trei. Procurorul care a trimis dosarul în instanţă, întrucât 15 victime nu mai erau în ţară, a considerat să trimită acest dosar, dar a primit neîncepere urmăririi penale. Asociaţia noastră a făcut multe demersuri, constatăm cu durere că doar 19 persoane vor fi trimise în judecată. Majoritatea celor care au participat şi sunt vinovaţi nu sunt trimişi în judecată. Principalii responsabili sunt Iliescu, Roman şi ceilalţi, Gelu Voican Voiculescu, dar Doru Viorel Ursu a fost numit ministru de interne pe 14. El a dat ordine. Pavel Abraham, fost adjunct la şcoala de securitate, el a coordonat reprimarea din această instituţie, acolo unde civilii au fost gazaţi. Şi mulţi alţii, Răzvan Teodorescu şi alţii care sunt martori, dar care au participat la organizare”, a declarat Ene. În opinia sa, Miron Cozma este „unealta care a executat ce a zis politicul”. „Are mare vină, dar să ştiţi că Condeescu era mai mare decât el. Nimeni nu l-a chemat măcar. Era lider sindical pe toată zona minerilor”, a completat preşedintele asociaţiei victimelor mineriadelor.
Reamintim că fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, dar şi fostul premier Petre Roman, precum şi Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990. Dan CONSTANTINESCU
„Încă nu mi s-a confirmat faptul că Băsescu va fi şi el chemat. (...) Eu am dorit să fie citaţi toţi” - Miron Cozma
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau