Încă un fost ministru prins în afacerea „Microsoft”
Dimensiune font:
Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu este acuzat de abuz în serviciu * prejudiciul total în acest dosar se apropie de 70 de milioane de dolari
Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu de către DNA în dosarul „Microsoft”, în care este audiat de procurori şi fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică. „Că acele licenţe nu erau în totul necesare, da.(...) M-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi din Ministerul Comunicaţiilor. S-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ, iar Ministerul Comunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională e compatibilă cu configuraţia computerelor. În faţa unui asemenea document, care spunea că sunt necesare... De aia există oameni calificaţi în domeniu şi care aveau şi o poziţie oficială. Întotdeauna am fost de bună credinţă, asta a recunoscut şi domnul procuror. I-am spus: Nu faceţi bine. (...) Au căzut acelea, a rămas abuzul. Bine, nu e nicio fericire abuzul. Abuzul are nişte pedepse enorme, iar eu încă nu mă gândesc foarte serios să întru-un regim când nu m-am atins de un leu”, a declarat Alexandru Athanasiu la ieşirea de la DNA.
„Să îl bată Dumnezeu!”
Fostul ministru al Educaţiei a avut şi un mesaj pentru fostul şef al Fujitsu România, Claudiu Florică, chemat şi el de procurori pentru a fi audiat în dosar. În actele de cercetare, procurorii DNA au susţinut că afacerea Microsoft ar fi fost gândită de Claudiu Florică şi că politicienii ar fi fost cumpăraţi pentru a încheia şi derula contractual păgubos. „Eu am zis să îl bată Dumnezeu, că nu e normal ca cei care au furat din banul public enorm să râdă de fraieri ca mine, care pe bună dreptate trebuie să dea acum explicaţii. Nu s-a stabilit încă un prejudiciu. Nu s-a stabilit încă cine mă va însoţi în această listă. Nu cred că un ministru trebuie să ştie câte şuruburi sunt într-un agregat, atâta timp cât există secţii de specialitate. Mi-a spus procurorul să aduc probe în apărarea mea. M-a întrebat şi procurorul dacă nu îi pot face un listing (cu cine a luat mită – n.r.). Eu nu sunt un om mizerabil, nu denunţ. Sunt mulţi care pleacă din ministere luându-şi în copie toate actele semnate. Eu nu am luat nimic pentru că, în primul rând, nu e legal şi, în al doilea rând, de ce să pleci cu ele? Te gândeşti că ai făcut o mie de porcării şi vrei să ştii cum să te aperi?”, a mai declarat Alexandru Athanasiu.
Licenţe ieftine de la Guvern, vândute la preţ dublu
Potrivit unui comunicat al DNA, prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul şi actele adiţionale investigate în dosarul Microsoft se ridică la aproape 67 de milioane de dolari. Conform aceleiaşi surse, din suma totală, 28.776.327 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe din 15 aprilie 2004, constând în diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft. Alţi 19.370.500 de dolari reprezintă prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii primului actului adiţional la contractul comercial de închiriere de licenţe. Potrivit DNA, este vorba de întreaga sumă plătită, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.
De asemenea, prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii actului adiţional nr.2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe, şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft, se ridică la 18.818.516 de dolari, mai susţin procurorii anticorupţie. „La data de 15.04.2004 a fost încheiat un contract comercial de închiriere de licenţe IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea să ofere Guvernului un acord special pentru obţinerea de licenţe pentru produsele Microsoft, la preţuri speciale guvernamentale. În realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft în considerarea Guvernului României ar fi fost deturnat şi, implicit, banii au fost îndreptaţi către plata unor comisioane către persoanele implicate”, se arată în comunicatul DNA. Dan CONSTANTINESCU
Potrivit DNA, contractul s-a încheiat la un preţ dublu faţă de preţul real solicitat de compania Microsoft
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau