Începe bătălia pentru PNL
Dimensiune font:
Presa centrală anunţa ieri o posibilă competiţie între foştii miniştri Teodor Atanasiu şi Ludovic Orban (foto) pentru şefia partidului
Competiţia pentru şefia vechiului PNL, după alegerea lui Klaus Iohannis ca şef al statului, ar putea să se desfăşoare între Teodor Atanasiu şi Ludovic Orban, surse liberale susţinând că primul dintre aceştia a decis recent să intre în cursă. Astfel, prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu ar fi decis să intre în competiţie după ce Dan Motreanu a declinat invitaţia mai multor lideri din PNL pentru a deveni succesorul lui Klaus Iohannis, copreşedinte al noului PNL, alături de Vasile Blaga. De asemenea, numele lui Ludovic Orban este vehiculat în PNL pentru a deveni succesorul lui Iohannis în fruntea PNL, el fiind vicepreşedintele ales la ultimul congres cu cel mai mare număr de voturi, după ce s-a retras din cursa pentru şefia partidului, în favoarea lui Klaus Iohannis. După fuziunea PNL-PDL, atât Teodor Atanasiu, cât şi Ludovic Orban se numără printre prim-vicepreşedinţii noului partid.
Risc de scindare în partid
Sursele citate susţin că o parte dintre liderii de filiale şi vicepreşedinţi ai PNL au decis să-l sprijine pe Teodor Atanasiu împotriva lui Ludovic Orban. Alţi liberali susţin că există riscul ca, la momentul deciziei, din vechiul Birou Politic să se ajungă la un vot care riscă să împartă partidul. „Orban are priză la baza partidului, dar mulţi lideri de filială nu-l doresc. Atanasiu poate fi o alternativă valabilă şi provizorie, pentru că poziţia va avea caracter interimar. Ideea este ca el să reprezinte partidul bine în următoarele negocieri pe fuziune cu Blaga”, arată sursele liberale. Apropiaţi ai lui Klaus Iohannis consideră însă că desemnarea succesorului la şefia partidului nu înseamnă că liderul PNL nu va putea fi schimbat din funcţie, în cazul în care nu confirmă aşteptările Biroului Politic.
Conform Statutului noului PNL, rezultat din fuziunea PNL cu PDL, primele alegeri interne pentru şefia partidului au loc după data de 1 ianuarie 2017. Pe de altă parte, unii lideri ai PNL au menţionat că, în cazul în care din punct de vedere administrativ fuziunea va fi finalizată, primul congres comun ar putea avea loc înainte de alegerile parlamentare şi locale din 2016. Până la primele alegeri interne ale noului PNL, conducerea partidului este asigurată de doi copreşedinţi, câte unul din partea fiecărei formaţiuni.
Primele alegeri interne pentru şefia noului PNL ar urma să aibă loc după 1 ianuarie 2017
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau