Îngenuncheaţi în faţa terorii
Dimensiune font:
La zece luni de la moartea jurnaliştilor de la săptămânalul de satiră Charlie Hebdo, Franţa a decretat stare de urgenţă în urma unor atacuri în serie petrecute în noaptea de vineri spre sâmbătă, în mai multe locaţii din Paris * atacurile teroriste au fost revendicate de Statul Islamic şi, potrivit bilanţului provizoriu, s-au soldat cu 129 de morţi şi peste 300 de răniţi * în vreme ce preşedintele francez a decretat trei zile de doliu naţional, comunitatea internaţională a declarat război grupării teroriste
Explozii de tip kamikaze şi atacuri armate şi loc vineri seara în şapte puncte din Paris, autorităţile decretând stare de urgenţă şi mobilizarea armatei, cu recomandarea pentru populaţie de a nu ieşi din case. Un bilanţ provizoriu al victimelor prezentat ieri de autorităţi vorbea despre 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă. Cei mai mulţi morţi (aproximativ 100) au fost înregistraţi în urma unei luări de ostatici de la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Alte două explozii provocate de terorişti kamikaze au avut loc în zona Stade de France, unde se desfăşura meciul amical dintre reprezentativele Franţei şi Germaniei. Preşedintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate, în vreme ce spectatorii s-au strâns pe gazon, fără a fi însă înştiinţaţi oficial despre atentate, pentru evitarea panicii.
Doi români, printre victime
Numeroşi cetăţeni străini - din România, Belgia, Spania, Suedia, SUA, Portugalia, Tunisia, Maroc şi Algeria - figurează printre persoanele ucise în atacurile teroriste. MAE a anunţat oficial decesul a doi cetăţeni, fără a oferi prea multe amănunte. „La nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris”, arată un comunicat MAE, care „menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente”. La rândul său, premierul interimar Sorin Câmpeanu a anunţat că nivelul de alertă teroristă pe teritoriul României rămâne „albastru precaut”, în vreme ce la Ministerul de Externe a fost convocată celula de criză.
O ripostă la raidurile aeriene
Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Mai mult, atacurile au avut în aceeaşi zi în care oficiali ai armatei americane anunţau anihilarea unor lideri importanţi ai Statului Islamic, în urma raidurilor. Ieri, autorităţile franceze au anunţat noi arestări în acest dosar, precum şi identificarea unui autoturism plin cu armament. Printre atacatorii kamikaze de la sala de concerte a fost identificat şi Omar Ismail Mostefai, cetăţean francez. Alţi şapte complici, printre care şi tatăl acestuia, au fost arestaţi preventiv. De asemenea, anchetatorii francezi ar fi găsit şi un paşaport sirian printre corpurile atacatorilor sinucigaşi.
Doliu naţional şi stare de război
În vreme ce preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional în urma atentatelor sângeroase, premierul Manuel Valls a declarat ieri că Franţa este „în război” cu reţeaua teroristă Stat Islamic, promiţând distrugerea acesteia. „Franţa este în război. Ne confruntăm cu un război organizat de o armată islamistă. Noi am spus mereu că nu există risc zero. Vom lovi inamicul; îl vom distruge atât în Franţa, cât şi în Europa. Îi vom urmări pe autorii atacului”, a declarat Manuel Valls.
Mobilizare internaţională
Pe acest fond, Franţa a solicitat ieri convocarea unui consiliu extraordinar al miniştrilor de interne din statele UE pentru 20 noiembrie, la Bruxelles, în vederea intensificării luptei antiteroriste. Atentatele din Franţa au făcut şi obiectul unor declaraţii tranşante în deschiderea summitului şefilor de stat şi de guvern din ţările G20, reuniţi ieri în Antalya (Turcia). Preşedintele american Barack Obama a promis dublarea eforturilor pentru eliminarea Statului Islamic, în vreme ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a cerut fiecăruia dintre liderii G20 să-şi concentreze acţiunile militare împotriva grupării teroriste. După o lungă pauză, la rampă a ieşit ieri şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, care a pledat pentru modificarea politicii privind imigranţii, dar şi o coaliţie internaţională unică împotriva reţelei teroriste, care să includă Rusia. La rândul său, Kremlinul a transmis însă că este încă prea devreme pentru a se vorbi despre o apropiere între Rusia şi Occident. Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis totuşi că întreaga comunitate internaţională trebuie să-şi unească eforturile pentru a ţine sub control ameninţarea teroristă. Dan CONSTANTINESCU
* * *
„Franţa a descoperit o situaţie cu care Siria se confruntă de cinci ani” – Bashar al Assad, preşedintele Siriei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau