Nereguli şi demiteri la licitaţiile pentru manuale
Dimensiune font:
Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli la licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a * descinderea s-a lăsat cu demiterea şefului de la Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare
Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli la licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, cum ar fi încălcarea procedurii de secretizare/desecretizare a ofertelor de manuale, neregulile fiind semnalate la vremea respectivă şi de către reprezentanţii mai multor edituri care au participat la licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). De asemenea, Corpul de Control a sesizat nereguli şi în privinţa atribuţiilor directorului CNEE, Cristian Mirescu. Astfel, a fost constatat faptul că Cristian Mirescu a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii distincte şi incompatibile. Mai mult decât atât, potrivit verificărilor efectuate, preşedintele CNEE a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenta cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire. Totodată, s-a constatat că CNEE nu are nici până acum un consilier juridic, postul fiind vacant. Mai mult, pe perioada organizării licitaţiei, CNEE a contractat serviciile unui birou de avocatură, care s-au dovedit a fi mult mai scumpe decât i-ar fi costat salariul unui consilier juridic angajat în cadrul CNEE. Este vorba de două contracte de servicii cu un cabinet individual de avocat, în baza cărora, la data de 11 mai 2016, a efectuat plăţi în valoare totală de 190.387 RON, rezultând o medie de 11.199 RON pe lună.
Scandal soldat cu o revocare din funcţie
Ieri, ministerul Educaţiei a anunţat că directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare Cristian Mirescu a fost revocat din funcţie, în urma neregulilor constatate.
„Domnul Cristian Mirescu nu mai este director la CNEE. Sunt mai multe nereguli care au fost sesizate, nu doar acest lucru. Presa a sesizat de-a lungul vremii numeroase nereguli în ceea ce priveşte activitatea CNEE. Domnul Mirescu a fost detaşat timp de doi ani la o altă instituţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei. Potrivit acesteia, Ministerul va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de director la CNEE, existând intenţia de a fi reorganizat întregul centru.
Elevii vor avea manualele pe masă
Cu toate acestea, reprezentanţii Ministeruli Educaţiei susţin că elevii de clasa a IV-a vor avea din prima zi de şcoală (12 septembrie) manuale noi pentru şapte dintre discipline, iar cel mai probabil pentru alte două manualele vor ajunge în şcoli în perioada septembrie-octombrie. „Suntem la momentul la care putem spune că pentru şapte discipline, deci pentru şapte loturi licitate vor exista manuale şcolare în 12 septembrie pe băncile copiilor de clasa a IV-a. Vorbim de Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Limba şi literatura română pentru secţiile cu predare în limba maghiară, Educaţie civică, Muzică şi mişcare, Arte vizuale şi abilităţi practice, respectiv Religie”, a mai spus Amarandei. Potrivit acesteia, manualele pentru disciplinele Matematică şi Limba modernă engleză au fost contestate. Instanţa a rezolvat contestaţiile, iar manualele ar putea ajunge pe băncile elevilor de clasa a IV-a în septembrie-octombrie, mai arată Mirabela Amarandei.
Reamintim că întregul scandal a început în luna februarie. Atunci, reprezentanţii editurilor au semnalat că în timpul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a oferta unei edituri a fost desecretizată în faţa comisiei. Mai mult decât atât, aceştia au mai semnalat preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, Cristian Mirescu, i-a ameninţat şi că a schimbat procesul verbal, după ce documentul fusese deja semnat de editori. Diana MOLDOVANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau