Parlamentarii îşi dau în petec înainte de plecare
Dimensiune font:
Deputaţii din comisiile de specialitate au adoptat ieri majorări salariale pentru personalul bugetar din Educaţie şi Sănătate * gestul a fost catalogat drept „iresponsabil” de membrii Guvernului
Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat ieri raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe majorări salariale în Sănătate şi Educaţie, adăugând noi categorii de beneficiari. La rândul ei, Comisia Juridică şi-a însuşit raportul asupra legii, nu fără incidente. PNL a acuzat faptul că se încalcă Regulamentul, pentru că nu a fost respectat termenul prevăzut pentru consultarea raportului şi nici nu s-a discutat pe fond. La Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au fost prezenţi doar deputaţi PSD, ALDE şi ai minorităţilor. Ei au decis includerea mai multor categorii de personal din educaţie şi sănătate printre cei ce primesc majorări şi sporuri salariale, la şedinţa în care au fost dezbătută legea pentru adoptarea OUG 20, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, fiind înlocuit de secretarul de stat Iolanda Stăniloiu. Astfel, în sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare.
Indignare pe finanţare
Secretarul de stat Iolanda Stăniloiu a cerut să se prezinte sursa de finanţare, ceea ce a stârnit indignarea susţinătorilor amendamentului, care au spus că finanţare se va face „de la bugetul de stat” şi că oamenii nu trebuie să fie ţinuţi „la un nivel de zece clase”. Comisiile reunite au decis şi ca majorarea salarială de 15% să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ. Totodată, deputaţii au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ vor fi trecuţi în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente. La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât şi de ingineri şi de alte categorii. Deputaţii au făcut şi corecţii la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat inechităţi.
„Un act iresponsabil”
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat ieri că intenţia parlamentarilor de a aproba majorări salariale înainte de alegeri reprezintă „un act iresponsabil”, echivalent cu cumpărarea de voturi şi cu promisiuni electorale care nu vor putea fi onorate. „Riscăm să nu înţelegem un lucru elementar şi anume faptul că banii aceştia sunt bani pe care îi dau toţi românii pentru a putea să avem o ţară guvernată mai bine. Dacă tu iei banii aceştia şi îi dai discreţionar, cum îţi trece ţie prin cap, fără niciun fel de analiză, vei avea nişte bani care sunt luaţi din altă parte, adică drumuri mai puţine, spre exemplu”, a arătat Pîslaru. El a susţinut că o astfel de decizie ar crea inechităţi pentru celelalte categorii de populaţie care nu vor beneficia de aceste sume. „În momentul în care îţi asumi discreţionar lucrul acesta, fără să te intereseze care este impactul pe care îl poţi crea pe buget şi fără să te intereseze faptul că, în acest moment, România este o ţară stabilă economic şi pentru că a avut o politică precaută de cheltuire a banului public, atunci înseamnă că eşti iresponsabil. Acesta este cuvântul: iresponsabil. Eu am crezut totuşi că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluaţi. Nu mă aşteptam ca toţi să fie sfinţi în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă aşteptam la un pic de decenţă. Dar nu s-a învăţat nimic, nimic. Acestea sunt găleţile, sunt puii, este exact acelaşi lucru la o altă scară”, a subliniat ministrul Muncii.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a declarat ieri că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB. Acesta a subliniat că în acest fel se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi „catastrofal”, fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor.
Dan CONSTANTINESCU
„Este cumpărare de voturi în prag de alegeri” - Dragoş Pîslaru, Ministrul Muncii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau