Ponta contraatacă în războiul cu procurorii
Dimensiune font:
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că va contesta punerea sa sub acuzare de către procurori în dosarul lui Dan Şova * în vreme ce liderii PSD şi ministrul Justiţiei îi iau apărarea, în Capitală au început mitingurile care-i cer demisia
După o şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare, premierul Victor Ponta a anunţat ieri că va contesta ordonanţa procurorului de punere sub acuzare în cazul său, mai întâi la procurorul ierarhic superior şi după aceea la judecător. „Până în acest moment, nu am avut ocazia să fiu audiat de către nimeni; nici de către procuror, nici de către judecător, şi cred că este dreptul constituţional al oricărui om din această ţară de a fi ascultat atunci când este acuzat de ceva. (...) Voi merge marţi, miercuri, când mă cheamă procurorul, pentru a contesta ordonanţa”, a declarat ieri Ponta, la Palatul Parlamentului. Liderul PSD a precizat că este acuzat pentru presupuse fapte petrecute în 2007-2008, pentru care s-a deschis un dosar în 2012, în urma acuzaţiilor Monicăi Macovei.
Acuză o lovitură de stat
În acest sens, Victor Ponta spune că vrea să-şi dovedească nevinovăţia, susţinând că acuzarea sa, din punct de vedere politic, care ca scop schimbarea guvernului actual şi a majorităţii actuale.
„Conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau prin vot în parlament. Orice altă metodă înseamnă lovitură de stat şi nu îmi doresc să trăim într-o ţară în care guvernele se schimba altfel decât prin procedurile constituţionale”, a declarat premierul. În acest sens, preşedintele PSD a declarat că în perioada vizată de procurori nu avea nicio poziţie de conducere în stat, iar partidul al cărui membru este nu făcea parte din Guvern. „Nu am fost niciodată asociat, nu că asta ar fi fost un lucru rău, dar nu am fost niciodată asociat în cabinetul din care făcea parte domnul Şova. Relaţiile comerciale ale acestuia au fost cu AVAS-ul, condus atunci de către Teodor Atanasiu, şi fiind un deputat în Opoziţie nu am cunoscut şi nici nu aveam cum să cunosc sau să influenţez aceste decizii, lucru pe care cred ca l-a spus şi domnul Atanasiu”, a mai declarat Ponta. În ce priveşte acuzaţia de complicitate la evaziune, premierul mai spune că nu a avut nicio legătură cu contabilitatea lui Dan Şova.
Apărat de ministrul Justiţiei
Cât priveşte demisia din funcţie, Ponta consideră că pentru el, personal, şi pentru familie, ar fi „cel mai simplu lucru”. În schimb, Ponta susţine că „nu vrea să fie complice” la schimbarea guvernului şi a majorităţii prin decizia unui procuror. Referitor la situaţia premierului, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a declarat surprins de faptul că procurorii cer încuviinţarea urmăririi penale, fiind însă de părere că Ponta nu ar trebui să îşi prezinte demisia. Între timp, câteva sute de persoane, membri şi simpatizanţi PMP au participat ieri la un miting organizat în Capitală, solicitând demisia premierului. Un protest asemănător, dar convocat pe reţelele de socializare a avut loc vineri. Dan CONSTANTINESCU
* * *
„Pentru mine şi pentru familie, demisia ar fi cel mai simplu lucru” – Victor Ponta
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau