România, în centrul unui nou scandal internaţional
Dimensiune font:
Un reportaj al jurnaliştilor de la The Sun prezintă o familie din judeţul Satu Mare care îşi pune copiii la muncă, pe salarii de mizerie * scandalul vine după cel al jurnaliştilor britanici de la postul Sky News, prin care România era prezentată ca placă turnantă pentru traficul de arme
Potrivit unui material publicat ieri de tabloidul britanic The Sun, jucăriile-surpriză ce se găsesc în interiorul ouălor Kinder, ale companiei italiene Ferrero, sunt asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, la montarea pieselor participând inclusiv copii. Astfel, copiii, care au vârste de minim şase ani, sunt plătiţi cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză care se găsesc în interiorul ouălor Kinder. Potrivit celor de la The Sun, familii sărace din România muncesc chiar şi 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic, toţi membrii familiei participând la montarea pieselor. Astfel, tatăl unuia dintre copiii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este „o muncă de sclav”. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceasta este plătită cu suma de 20 de lei.
Produsele sunt confecţionate de producătorul de ciocolată Ferrero şi apoi transportate la o fabrică din Carei, unde sunt vândute mai departe. Familiile sunt aprovizionate cu ouă şi componente de plastic de către o firmă românească. În momentul în care echipa de investigaţii a încercat să contacteze firma distribuitoare, aceştia au blocat accesul în fabrica din nordul României. Daniel Mureşan, angajat Romexa SA, a insistat asupra faptului că nu avea cunoştinţă de externalizarea activităţilor firmei: „Este pentru prima dată când aflu despre acest lucru dar voi descoperi cine este responsabil, şi vom încheiata colaborarea cu fabricile implicate, dacă vom descoperi că acuzaţiile sunt adevărate”. Prolegis, fabrica subcontractată de Romexa SA, a avut un câştig de aproape 600.000 de euro în 2015. Directorul fabricii Prolegis, Marcel Bront, a mărturisit reporterilor: „Nu externalizăm piese ale jucăriilor”, a spus acesta, spunând că jucăriile provin din alte părţi. Potrivit tabloidului, Romexa SA a înregistrat câştiguri de peste 4 milioane de euro anul trecut, având înregistraţi doar opt angajaţi.
O nouă făcătură?
În urma acestui material, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare a declanşat ieri o anchetă, din primele cercetări reieşind că părinţii copiilor nu apar ca fiind angajaţi al celor două firme care desfăşoară această activitate. „Inspectorii ITM verifică dacă salariaţii acestor firme au fost angajaţi cu forme legale, dacă firmele respectă prevederile Codului Muncii şi dacă sunt respectate condiţiile de securitate şi sănătate în muncă, normele de protecţie a muncii. Din ce ştiu eu, contracte cu muncă la domiciliu am văzut doar în urmă cu mai mulţi ani, la o firmă de confecţii, nu este un tip de muncă foarte răspândit în judeţul Satu Mare”, a spus Flore.
Potrivit acestuia, dacă se constată folosirea în muncă a unor minori sub 15 ani sau dacă sunt folosite mai mult de 5 persoane fără formele legale de angajare se vor sesiza organele de urmărire penală. Anchete în acest caz au fost declanşate, marţi, de IPJ Satu Mare, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC).
La rândul său, şeful DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, a declarat că „nu se pune problema exploatării prin muncă” a copiilor din Carei, ba dimpotrivă, aceştia „frecventează şcoala şi nu au absenţe”. „În urma verificărilor preliminare la faţa locului, nu se confirmă cele relatate de ziarul The Sun. Din declaraţiile mamei reiese că s-au prezentat un jurnalist însoţit de un traducător ca fiind angajaţi ai firmelor care fac acele jucării şi doresc să promoveze aceste jucării în rândul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub îndrumarea jurnalistului”, a declarat Mariana Dragoș. Potrivit acesteia, DGASPC trebuie să ofere familiei consiliere, deoarece a suferit „un abuz emoțional”, imaginea copiilor fiind folosită în presa internaţională.
Materialul vine la doar câteva luni după ce jurnalişti de la postul de televiziune britanic Sky News prezentau România ca placă turnantă pentru traficul de armament din Ucraina. Materialul a intrat chiar în atenţia DIICOT, care consideră materialul o înscenare, autorii diind cercetaţi pentru defăimare. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau