Şanse minime pentru guvernul tehnocrat
Dimensiune font:
În vreme ce guvernatorul BNR spune că un guvern format din specialişti ar fi o soluţie doar cu un mandat limitat, partidele parlamentare înclină mai degrabă spre o soluţie politică pentru ieşirea din criză
Un guvern de tehnocraţi, cu un premier tânăr, poate fi o soluţie pentru actuala criză politică, însă cu un mandat clar şi limitat la păstrarea stabilităţii macroeconomice, la asigurarea creşterii economice şi la organizarea de alegeri liniştite şi corecte. Aprecierile îi aparţin guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, acesta spunând că „şansele unui guvern tehnocrat „sunt mari”. „În asemenea perioade, proba noastră este trecutul. Desigur, nu poţi să iei trecutul şi să îl extrapolezi. Dar, în parametri daţi de o criză politică, de potenţialul unor tensiuni sociale mai puternice şi nevoia de alegeri, eu cred că un guvern de tehnocraţi poate face faţă, dacă i se dă un mandat clar şi limitat. Nu poţi să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniştite, păstrarea stabilităţii macroeconomice şi creştere economică (...) Eu cred că este un lucru perfect fezabil”, a declarat Isărescu.
El a comparat actuala situaţie cu cea din 2000, când a condus un Guvern de tehnocraţi timp de un an, iar rezultatele au fost pozitive, deşi nu exista stabilitate, şi nici creştere, inflaţia şi deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finanţarea lipsea total. În ceea ce priveşte posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. „Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piaţă sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generaţie, alte aspiraţii”, a spus Isărescu.
Tăriceanu nu vrea tehnocraţi
În plan parlamentar, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că nu susţine varianta unei personalităţi independente, fiind de părere că soluţia la actuala situaţie trebuie să se bazeze pe factorul politic.
„Asta înseamnă că partidele se feresc de a-şi asuma responsabilităţile. Noi am fost aleşi nu pentru a da altora să rezolve problemele, ci pentru a ne asuma răspunderea pentru rezolvarea lor”, a spus Tăriceanu. Acesta a precizat că ieri dimineaţă s-a întâlnit cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul căreia a evidenţiat acelaşi lucru. Tăriceanu chiar a menţionat că la finalizarea consultărilor de la Cotroceni vor urma schimburi de idei între cele două partide, pentru „armonizarea” lor. „Până la urmă, democraţia reprezentativă se bazează pe Parlament, Parlamentul este reprezentativ şi legitim, rezultatul alegerilor cetăţenilor. De aici, din această zonă, trebuie să iasă soluţia de deblocare a situaţiei”, a completat Tăriceanu. Nu în ultimul rând, liberalii susţin în continuare varianta alegerilor anticipate, nerefuzând însă nici varianta unui guvern tehnocrat.
O nouă rundă de consultări
Preşedintele Klaus Iohannis invitat ieri din nou partidele la Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Primii consultaţi au fost liderii PSD şi PNL, restul formaţiunilor fiind invitate astăzi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau