Scenariul lui Băsescu: Unire cu Republica Moldova, fără Transnistria
Dimensiune font:
Potrivit fostului preşedinte, soluţia de viitor pentru statul vecin este unirea cu România * premierul moldovean este însă de cu totul altă părere
Traian Băsescu a declarat ieri, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, că „soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România”, susţinând că ţara vecină „nu este ferită de surpriza intenţiilor Rusiei cu privire la menţinerea acesteia în sfera de influenţă a Moscovei”. „Realitatea este că eu, ca preşedinte, i-am spus-o şi preşedintelui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu şi preşedintelui Timofti, că soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România”, a declarat Băsescu. În opinia sa, o astfel de unire nu se poate face fără să ţinem cont de Transnistria, fiind „imposibil de importat” un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene. „Pe de altă parte, trebuie recunoscut că Transnistria nu a fost pământ al României în istoria lui. A încerca să ascundem realităţile istorice şi geopolitice este o greşeală, iar o construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism”, a afirmat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Nu e o vorba de bani
Şeful statului a criticat opiniile potrivit cărora România ar face o favoare Republicii Moldova prin această unire. „România nu face nicio favoare Republicii Moldova dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Adevărul este că şi România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene ca populaţie, suprafaţă şi resurse, cu atât este mai important şi are greutate mai mare. Foarte mulţi spun: dar bani, cât ne costă? Aici nu este o problemă de bani, ci una de viitor”, a argumentat Băsescu. În acest sens, fostul şef al statului a declarat că Republica Moldova este frământată la momentul actual între două opţiuni – cea a independenţei şi a unirii cu România. „La începutul primului meu mandat acest curent era foarte slab în Republica Moldova şi îl găseai la unii oameni în vârstă şi la unii tineri. Astăzi, tineretul în general este unionist, iar cei care îşi aduc aminte istoria şi sunt în viaţă şi ei sunt un catalizator al unirii. De asemenea, bună parte din intelectualitatea de la Chişinău este favorabilă unirii”, a mai susţinut Traian Băsescu.
Premierul moldovean nu este de acord
Declaraţiile fostului locatar de la Cotroceni vin la doar o zi după ce premierul moldovean Valeriu Streleţ a respins posibilitatea unirii, afirmând că un astfel de proces ar presupune costuri inacceptabile pentru români.
„Fraţii noştri de peste Prut au alte probleme”, a declarat Streleţ, invocând unele „calcule privind costurile unirii”. „Nu cred că sunt mulţi entuziaşti care ar vrea să accepte descreşterea nivelului de viaţă al unei familii din Bucureşti sau Piteşti, în favoarea unirii”, a adăugat acesta. De altfel, la doar câteva zile de la învestire, pe 1 august, Valeriu Streleţ declara că subiectul unirii Republicii Moldova cu România „nu se află în acest moment nici pe agenda politică a Chişinăului şi nici pe cea a Bucureştiului”.
* * *
„Suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit cu Chişinăul posibilitatea reunificării celor două state româneşti” - Traian Băsescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau