Stenogramele jafului din pădurile Moldovei
Dimensiune font:
DNA a prezentat ieri stenograme din referatul în care cere arestarea liderului PSD Bacău, Viorel Hrebenciuc * în document este menţionat şi numele preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor
Procurorii DNA consideră că măsura arestării preventive în cazul deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam se impune, întrucât există riscul influenţării martorilor sau suspecţilor, persoane din anturajul inculpaţilor. DNA mai invocă şi „perseverenţa infracţională evidenţiată de săvârşirea mai multor infracţiuni de către inculpaţii cercetaţi; implicarea mai multor persoane; existenţa anumitor înţelegeri infracţionale bine statornicite; convingerea celor implicaţi că ar fi putut obţine sume de bani importante, de ordinul sutelor de milioane de euro prin orice mijloace nelegale”.
12.000 de hectare şpagă?
Totodată, DNA susţine că rolul lui Hrebenciuc a fost ca, în calitatea sa de „baron local”, să îşi exercite influenţa asupra autorităţilor locale implicate în retrocedare „pentru urgentarea punerii în posesie în modalitatea cea mai avantajoasă pentru suspectul Paltin Gheorghe Sturdza”. „Fiind cointeresat la rândul său personal, fiindu-i promis că în schimbul exercitării influenţei sale reale va primi prin intermediar o suprafaţă de 12.000 de ha de pădure, inculpatul Hrebenciuc Viorel a întreprins apoi demersurile solicitate, informând constant membrii grupului în legătură cu situaţia existentă, rezultatul obţinut şi demersurile viitoare de efectuat. Influenţa sa a fost exercitată pe plan local, asupra celor din Direcţia Silvică Bacău şi asupra membrilor comisiilor locale care urmau să soluţioneze cererile de punere în posesie, dar şi la cel mai înalt nivel, respectiv asupra directorului general Romsilva, inculpatul Crăciunescu Adam, pentru a-l determina să accepte punerea în posesie cu orice preţ”, se arată în referatul DNA.
Apare şi şeful CJ Suceava
În referatul DNA apare şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, presat să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. „De menţionat că imobilele moştenite de Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Suceava”, se arată în document.
Interceptat când se interesa de retrocedări
Referatul DNA privind arestarea conţine şi interceptări telefonice, prin care Viorel Hrebenciuc ar fi interesat de urgentarea retrocedării unor păduri.
Extras din discuţia purtată la 1 decembrie 2013 cu un funcţionar al comisiei judeţene de fond funciar din Bacău:
Viorel Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?
Domn: Vă rog, bine.
Viorel Hrebenciuc: Mă, spune-mi şi mie, deci aţi făcut aia, cerere de strămutare, comisia judeţeană?
Domn: Nu, nu, nu, e făcută de Direcţia Romsilva de la Bucureşti.
Viorel Hrebenciuc: De Romsilva, nu de voi de la Bacău?
Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treabă, doar că trebuie să treacă prin noi, ca parte în proces. De Romsilva e iniţiată şi făcută.
Viorel Hrebenciuc: Am înţeles, am înţeles. Bine, hai, vorbim.
Domn: Miercuri, dl. preşedinte”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau