Un miliard de euro, preţul prostiei la români
Dimensiune font:
Aceasta este suma pe care România trebuie să o plătească, anual, drept corecţii financiare la programele implementate cu finanţare europeană
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare pe proiectele cu finanţare europeană. În opinia sa, această sumă „este preţul prostiei” deoarece România „şi-a permis să pună în funcţii cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziţii publice”. În acest sens, Teodorovici a spus că multe dintre corecţiile aplicate pe proiectele europene au fost excesiv date, fie de către auditor, fie de către structuri ale statului. Întrebat cum însă comentează faptul că România se află pe primele locuri la nereguli privind finanţările europene, Teodorovici a explicat că acest lucru s-a întâmplat deoarece ţara noastră „a declarat absolut orice neregulă, chiar şi una administrativă”.
O purtare mult prea excesivă
El a adăugat că dacă se analizează acest „clasament al neregulilor” şi se va studia ce s-a confirmat din cât s-a raportat, se va vedea că „România stă foarte bine”. „La noi a fost o purtare mult prea excesivă în ceea ce înseamnă partea de corecţii financiare. România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare, e o sumă foarte mare şi acesta este preţul prostiei, cum o spun eu foarte des, pentru că România şi-a permis să pună în funcţii cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziţii publice”, a declarat Teodorovici. Oficialul a exemplificat cu Agenţia de Achiziţii Publice, considerată una dintre structurile care „a creat statului român foarte multe deservicii”. „Un miliard de euro înseamnă mult. Acest lucru s-a schimbat şi sperăm ca pe viitor acest lucru să nu se mai întâmple în felul acesta”, a spus ministrul Fondurilor Europene.
O nouă direcţie de control
Pe acest fond, Eugen Teodorovici a anunţat că, pentru analiza corecţiilor financiare, în cadrul ministerului pe care-l reprezintă a fost înfiinţată o direcţie care are ca principal rol reanalizarea tuturor corecţiile financiare date de către partea română. „Mergem frumos la Bruxelles, argumentăm, vom cere corecţia înapoi, iar dacă nu se va accepta lucrul acesta, măcar ştim că acea speţă aşa trebuie judecată pe viitor. Nu mai plecăm cu abordări eronate, pentru că ne facem singuri rău, ca ţară, pentru că sunt foarte multe corecţii financiare care nu trebuiau date”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.
România va închide anul 2014 cu cel puţin 2,9 miliarde de euro absorbite
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau