Zi plină la DNA
Dimensiune font:
Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost reţinută marţi, 1 septembrie, de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu. În acelaşi dosar, a fost reţinut Şerban Pop, fost şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită. Tot ieri, directorul Direcţiei Supraveghere Utilizare Radiaţii Ionizante din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare a fost prins de procurorii DNA în timp ce primea mită. La DNA a ajuns şi Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie
Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2014, Şerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.
La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunţător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop.
DNA susţine că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Şerban Pop în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.
În schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
La rândul său, omul de afaceri Horia Simu a fost adus ieri la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că i-ar fi mituit pe fostul şef al ANAF Şerban Pop şi pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica. El a fost adus în cătuşe la DNA, fiind arestat în alt dosar - cel al retrocedărilor ilegale de la ANRP.
Director în CNCAN, prins de DNA cu mită
Viorel Gheorghe Radu, directorul Direcţiei Supraveghere Utilizare Radiaţii Ionizante din cadrul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a fost prins marţi, 1 septembrie, de procurorii DNA în timp ce primea mită de la o persoană, banii fiind ceruţi pentru a urgenta emiterea unor autorizaţii pentru o firmă. Potrivit unor surse judiciare, Viorel Gheorghe Radu a primit mită 2.500 lei, pentru ca, în calitatea sa de director, să urgenteze emiterea unor autorizaţii speciale unei persoane juridice - o societate care are ca obiect principal de activitate testări şi analize tehnice şi care, pentru realizarea obiectului de activitate, are nevoie de obţinerea unor autorizaţii speciale în domeniul nuclear emise de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).
Procurorii susţin că Viorel Gheorghe Radu a condiţionat efectuarea inspecţiilor pe teren şi urgentarea emiterii autorizaţiilor în schimbul remiterii unor sume de bani cuprinse între 2.000 lei şi 5.000 lei.
Viorel Gheorghe Radu a fost ridicat de procurori şi dus la sediul DNA pentru audieri.
Un alt şef, o altă vizită
Remus Vulpescu, fost şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a venit, marţi, la DNA, fără a preciza în ce calitate a fost citat, precizând însă că este vorba de un dosar privind afaceri imobiliare făcute de o companie naţională. Remus Vulpescu a venit la DNA după ce anterior au fost audiaţi de procurorii anticorupţie Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop, într-un dosar de luare de mită pentru favorizarea omului de afaceri Horia Simu, cercetat într-un dosar al DIICOT.
Vulpescu le-a spus jurnaliştilor că a fost citat să dea declaraţii într-un dosar privind afaceri imobiliare făcute de o companie naţională. El nu a precizat în ce calitate a fost chemat, spunând că poate fi „martor sau tartor”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau