„Iaşul este un oraş al culturii şi merită să-l aibă pe Rembrandt aici”
Dimensiune font:
- afirmă Thomas Emmerling, reprezentantul colecţionarului din Luxemburg şi curator al expoziţiei ce reuneşte „Scenele biblice” în viziunea celebrului pictor și gravor olandez; cele 70 de lucrări din secolul al XVII-lea pot fi admirate la Muzeul „Pogor”, până pe 15 noiembrie
O premieră pentru oraşul Iaşi şi, totodată, pentru regiunea Moldovei, expoziţia „Rembrandt” a fost vernisată ieri, la Muzeul „Vasile Pogor”, sediul Muzeului Literaturii Române Iaşi. Expoziţia însoţeşte un alt eveniment de prestigiu, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT, care se va desfăşura în perioada 1 – 5 octombrie.
70 de lucrări originale, reprezentând „Scenele biblice”, aşa cum le-a imaginat artistul olandez în secolul al XVII-lea, pot fi admirate aici, până pe 15 noiembrie. „Prezenţa acestei expoziţii de excepţie face parte dintr-o strategie mai amplă de dinamizare a vieţii culturale ieşene, de creştere a vizibilităţii oraşului şi de repoziţionare simbolică pe harta culturală a ţării. Suntem convinşi că va avea ecoul pe care îl merită, atât în Iaşi, cât şi în întreaga regiune a Moldovei, şi că, alături de celelalte proiecte culturale ale Muzeului, contribuie la efervescenţa culturală a urbei şi, să sperăm, la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Iaşi”, afirmă Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.
„Prin momentele de cultură pe care le vedem la Iaşi, ne simţim membri ai aceleiaşi familii europene”
Expoziţia a fost deschisă duminică, 28 septembrie, în prezenţa ambasadorului Olandei în România, Excelenţa Sa, domnul Matthijs van Bonzel, care a precizat că vorbeşte „un pic” româneşte datorită... Iaşului: „Când am început misiunea ca ambasador în România, am fost trimis la Iaşi, pentru că aici aveţi una dintre cele mai bune şcoli de limbi străine şi aveţi tradiţie universitară. Acea săptămână petrecută la Iaşi mi-a permis să descopăr istoria acestui oraş. Este o ocazie specială de a reveni acum și le mulţumesc gazdelor, care ne-au oferit posibilitatea să ne simţim în această casă ca într-o mare familie europeană. Prin momentele de cultură pe care le vedem la Iaşi, precum spectacolul de operă «Lucia di Lammermoor» sau această expoziţie Rembrandt, ne simţim membri ai aceleiaşi familii europene”.
Lucrările din această selecţie au mai fost expuse în România, la Cluj-Napoca şi Câmpulung Muscel. „Am fost întrebat de ce vreau să vin la Iaşi. De doi ani alerg prin România şi caut o carte despre Rembrandt în limba română. Ieri am găsit-o la un anticariat din oraşul dumneavoastră. Am fost în multe locuri, dar acest fapt îmi spune că Iaşul este un oraş al culturii şi merită să-l aibă pe Rembrandt aici”, a spus Thomas Emmerling, reprezentantul colecţionarului din Luxemburg şi curator al expoziţiei.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 - 1669) este considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, fiind celebru, de asemenea, pentru desenele şi gravurile sale. „Rembrandt s-a născut într-o familie săracă, fiind al nouălea din nouă copii, dar era un pic mai deştept decât ceilalţi, iar părinţii săi şi-au dat seama de acest lucru și l-au trimis la universitate. A rămas acolo doar câteva săptămâni, pentru că a realizat că vrea să devină pictor. A mers la Amsterdam, a devenit unul dintre cei mai bogaţi aristrocraţi, dar a murit doar cu cămaşa de pe el. N-a simţit însă niciodată că era sărac, pentru că trăia în starea de «otium», cum o numeau latinii, aceea de a fi aproape de Dumnezeu, de creaţia sa. Aceasta a fost religia lui Rembrandt”, a mai spus Thomas Emmerling.
La vernisaj au fost prezenţi şi reprezentanţi ai comunităţii artistice ieşene. Atena Simionescu, rectorul Universităţii de Arte „George Enescu”, a salutat prezenţa acestei expoziţii la Iași, oferind publicului câteva detalii despre tehnica în care a lucrat Rembrandt „Scenele biblice”, gravura în aqua forte. „Este o ocazie rară, cu totul excepţională, să putem admira aceste lucrări la Iaşi”, a concluzionat Atena Simionescu.
Gravurile originale Rembrandt vor putea fi admirate la Muzeul „Vasile Pogor”, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00.
Sursa foto: Muzeul Literaturii Române Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau