„Magiştri ai şcolii de medicină ieşene” în interviuri semnate Grigore Ilisei
Dimensiune font:
Târgul de Carte „Librex”, ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, continuă până duminică, la ora 18.00, în Atrium Palas Iaşi, oferind publicului de toate vârstele nu doar o întâlnire cu cele mai noi apariţii editoriale, ci şi numeroase lansări de carte urmate de sesiuni de autografe, dezbateri de specialitate, mese rotunde, recitaluri de muzică şi poezie, teatru şi film.
Printre evenimentele cuprinse în agenda Târgului „Librex”, s-a numărat, joi, 10 martie, şi lansarea volumului „Magiştri ai şcolii de medicină ieşene în interviuri televizate”, semnat de Grigore Ilisei şi apărut recent la Editura „Gr. T. Popa”.
„Este o carte al cărei cuprins traversează mai bine de jumătate de secol de viaţă medicală ieşeană, începând de la teroarea deceniului imediat postbelic, trecând prin perioada comunistă, cu erorile, dar şi cu meritele acesteia, răzbătând în final într-o epocă ce se doreşte nouă, revigorantă, cea care a urmat evenimentelor din decembrie 1989. Toţi aceşti ani se regăsesc aici, prin intermediul portretelor unor magiştri”, a spus prof.univ. dr. Dana Baran, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.
Galeria portretelor conturate de Grigore Ilisei începe cu o referire la Grigore T. Popa, al cărui nume a devenit efigia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. „Tata lucra foarte mult. Cam 16 ore pe zi. Mi-aduc aminte că şi la masă, când venea, era cu cartea în mână”, spunea Grigorel Popa, fiul profesorului Grigore T. Popa, într-un interviu acordat scriitorului Grigore Ilisei, în anul 2003.
„Când m-am uitat, cotrobăind prin lada mea de zestre, cu interviurile făcute, aproape vreo 200, de-a lungul timpului, am considerat că s-ar putea alcătui o carte. În demersul meu de jurnalist, am încercat să scriu ceea ce se numeşte o pedagogie a modelelor, să ofer portrete ale unor personalităţi care să fie dăruitoare de bucurie celui care priveşte, dar şi folositoare, în perspectiva timpului”, a spus autorul acestui volum.
Grigore Ilisei este scriitor, jurnalist de radio şi televiziune, publicist, diplomat, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A reîntemeiat, în calitate de director, Radio Iaşi în 1989, fiind şi director fondator al TVR Iaşi, în 1991. A condus între anii 2001 şi 2004 Filiala Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România. Este autorul a peste 30 de cărţi – proză scurtă, romane şi memoriale de călătorie, albume consacrate unor mari pictori români. Din 1995, semnează în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” rubrica „Fotograme”. Grigore Ilisei este Cetăţean de Onoare al municipiilor Iaşi şi Fălticeni (2003), iar în 2002, a fost decorat cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.
Gina POPA
„Nu pot decât să le mulţumesc acestor profesori – unii dintre ei au fost şi mentorii fiului meu, care a absolvit această Universitate şi în felul acesta am plătit şi eu o mică datorie faţă de această înaltă şcoală. Este o datorie pe care o avem, de altfel, noi toţi, ieşenii şi nu numai, pentru că până la urmă viaţa omului este lucrul cel mai preţios şi deseori stă în mintea, în sufletul şi în mâinile medicilor” – Grigore Ilisei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau