Accesorii feminine din neolitic, până în perioada interbelică, expuse la Muzeul Unirii VIDEO
Dimensiune font:
O expoziţie care aduce în prim plan o perspectivă asupra „femeilor puternice care au stat în umbra unor bărbaţi importanţi”, va fi deschisă publicului marţi, 1 Decembrie, de la ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iaşi.
Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul de Artă – în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naturală Iaşi, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi.
Curatorii expoziţiei sunt conservatorul Aurica Ichim şi istoricul Sorin Iftimi, care au selectat obiecte de podoabă, accesorii şi obiecte vestimentare din epoci diferite, începând cu piese arheologice din neolitic şi epoca bronzului, podoabe tezaurizate în Evul Mediu, până la bijuterii şi accesorii din perioada interbelică. „Am ţinut să deschidem această expoziţie pe 1 Decembrie, ca o formă de a ne reaminti că, de-a lungul timpului, femeile au avut un rol în realizarea evenimentelor importante ale României, ştiut fiind că în spatele oamenilor importanţi au stat femei puternice”, afirmă Aurica Ichim, iniţiatoarea acestei expoziţii.
Publicul va putea admira obiecte care au aparţinut doamnei Elena Cuza, precum şi unor doamne celebre din familiile Kogălniceanu, Ghica, Sturza şi Mavrocordat. Un element de culoare îl va constitui rochia purtată de actorul Miluţă Gheorghiu, care a întruchipat „Chiriţele” lui Vasile Alecsandri, în peste 1.500 de reprezentaţii. Aceasta face parte din colecţia Teatrului Naţional Iaşi. „Expoziţia este completată cu obiecte aflate în posesia unor cunoscuţi anticari ieşeni, epoca mai recentă fiind ilustrată prin etalarea unor piese din colecţiile particulare ale unor doamne din Iaşi, prezenţe active în viaţa cultural-ştiinţifică a oraşului şi care au acceptat să fie alături de noi în acest proiect”, adaugă Aurica Ichim.
Vernisajul va fi urmat de proiecţia documentarului consacrat Doamnei Elena Cuza, realizat de Corneliu Coman, şi de o serie de comunicări privind rolul femeii în istoria modernă, susţinute de Aurica Ichim, Sorin Iftimi, Cătălin Mihalache şi Mihaela Tudose. Manifestarea se va încheia cu un moment muzical susţinut de pianista Vasilica Stoiciu-Frunză. Expoziţia „Accesorii feminine, odinioară şi astăzi” poate fi vizitată până pe 7 ianuarie 2016. Gina POPA
Elena Cuza (17 iunie 1825 - 2 aprilie 1909) este una dintre personalităţile feminine a căror viaţă şi activitate au fost strâns legate de mari momente istorice, precum Revoluţia de la 1848 şi Unirea Principatelor Române (1859). S-a căsătorit cu viitorul domnitor Alexandru Ioan Cuza pe 30 aprilie 1844. „Rar se întâlnesc două făpturi mai deosebite. (...) Deşi căsătoria nu a fost din cele mai izbutite, Cuza nefiind un soţ prea statornic, între ei s-au păstrat, totuşi, întotdeauna relaţii de respect”, aminteşte documentarul realizat de Corneliu Coman.
Citiţi şi: Capodopere ale graficii lui Albrecht Dürer la Palatul Culturii
„Turismul medical înseamnă inclusiv turişti din România”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau