Apel la unitate în proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021 FOTO
Dimensiune font:
Oficialii fundaţiei care coordonează acest proiect au prezentat, ieri, calendarul pentru următoarea perioadă * conceptul în jurul căruia vor fi captate comunitatea locală, mediul de business şi operatorii culturali va fi prezentat în martie * deşi întregul proiect este privit de municipalitatea ieşeană ca unul capital, bugetul pus la bătaie pentru acest an este încă în ceaţă
Reprezentanţii Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană 2021 au prezentat, ieri, acţiunile pentru următoarea perioadă. Calendarul a fost făcut public de preşedintele şi vicepreşedintele Fundaţiei, respectiv primarul Gheorghe Nichita şi Florin Cîntic, care au ajuns la un consens, după ce, luna trecută au existat mai multe disensiuni între aceştia. „Poate că au fost nişte deficienţe de comunicare la un moment dat, dar un proiect de asemenea dimensiuni are nevoie de unitatea celor care vor să fie pozitivi. Domnul Cântic şi-a asumat să întocmească draftul de strategie până pe 16 februarie, iar până la jumătatea lunii martie va fi realizat conceptul acestui proiect“, a declarat primarul Nichita.
Înfrăţire culturală salvatoare pentru Iaşi Capitală europeană a culturii 2021
Edilul a subliniat că acest document va fi supus dezbaterii publice. Totodată, în prima parte a anului va fi realizat şi un barometru cultural care va ajuta la finalizarea strategiei. „În perioada următoare, pe modelul parteneriatului Iaşi-Chişinău-Cernăuţi, voi propune liderilor politici şi administrativi din Iaşi să-şi asume alături de noi proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană. Este un pact mai mult decât necesar pentru ca eforturile noastre comune să se canalizeze în acelaşi scop: a câştiga această titulatură. Acest proiect trebuie să ne unească pe toţi“, a punctat Nichita.
Edilul a menţionat că întreaga comunitate va avea de câştigat prin participarea la această competiţie, dar este nevoie de unitate şi implicare atât a mediului public, cât şi a celui de business şi a societăţii civile. „Nu vom fi arbitraţi prin ceea ce a însemnat Iaşul în decursul istoriei. Vom fi judecaţi prin ceea ce putem face noi, oraşul, de astăzi până în 2021 şi după aceea. Va fi judecată întreaga comunitate, de aceea fac apel la unitate pentru a face un proiect bun, câştigător“, a declarat edilul. Acelaşi lucru a fost punctat şi de vicepreşedintele Fundaţiei: „Ar fi păcat să ratăm un astfel de proiect din cauza unor orgolii personale. Poate e timpul să construim o solidaritate în jurul unei astfel de mize, indiferent de simpatii şi agende politice“.
Cântic a precizat că întregul proiect trebuie privit ca unul de dezvoltare. „El va fi câştigător în măsura în care va fi asumat de comunitate, de factorii politici şi de mediul economic. Vom avea de câştigat dacă vom convinge că prin acest proiect Iaşul îşi poate adăuga o marcă de dezvoltare şi un rol important în zonă. Dacă nu, vom rămâne oricum cu exerciţiul unui proiect comun şi o strategie de dezvoltare culturală a oraşului“, a detaliat Cîntic.
Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021
Dan Doboş, managerul de proiect, a anunţat că în perioada imediat următoare va fi lansată o platformă care să determine un concurs de idei pentru Iaşi 2021. „Vom fi Capitală Culturală Europeană în măsura în care vom demonstra că prin ceea ce vrem să facem nou şi îndrăzneţ în 2021 viaţa comunităţii se va schimba“, a punctat şi managerul de proiect.
Capitalele europene ale culturii 2015, la start FOTO
Deşi toţi reprezentanţii Fundaţiei au susţinut importanţa proiectului pentru următorii ani, nu au fost prezentate detalii legate de bugetul forului pentru 2015. „Despre buget nu spun astăzi foarte multe lucruri, dar vom găsi resursele necesare pentru ca să asigurăm un buget satisfăcător pentru proiectele de până în 2021“, a declarat Nichita. Edilul a mai precizat că datele privind banii folosiţi de Fundaţie în 2014 vor apărea în execuţia bugetară pe anul trecut.
O întâlnire cu cei care activează în domeniul industriilor creative este programată pentru 19 februarie la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Aceasta a fost reprogramată, după ce pe 5 februarie nu s-au putut mobiliza suficienţi actori din acest domeniu.
„Conceptul este structura ideatică în baza căreia se va construi dosarul de candidatură. Toate acţiunile din acest proiect se vor proiecta având în minte acest concept. Astfel, vom şti ce să le cerem partenerilor de la celelalte instituţii“, Florin Cîntic, vicepreşedintele Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană
Identitatea vizuală pentru proiectul Iaşi Capitală Culturală Europeană în 2021 va fi modificată odată cu definitivarea conceptului pentru această campanie.
Ministerul Culturii organizează o întâlnire cu oraşele interesate să îşi depună candidatura. Evenimentul va avea loc luni, 16 februarie 2015, începând cu ora 9.00, la sediul Ministerului Culturii în Bucureşti. Sesiunea de informare va beneficia de prezenţa unui reprezentant al Comisiei Europene, care va susţine o prezentare despre obiectivele acţiunii şi despre pregătirea corespunzătoare a dosarelor de candidatură. De asemenea, acesta va răspunde, alături de reprezentanţii Ministerului Culturii, întrebărilor adresate de către oraşele care intenţionează să-şi depună candidatura.
Criteriile care decid Capitala europeană a culturii în 2021 le aflaţi AICI
„Oraşele candidate vor trebui să prezinte strategia culturală şi strategia oraşului în general în dosarul de candidatură. Juriul nu va analiza pertinenţa acestora, ci coerenţa lor cu programul şi obiectivele propuse“- Ghidul CEAC 2020-2033 al Comisiei Europene
În acest moment, mai multe oraşe şi-au anunţat intenţia de a pregăti dosarele de candidatură. Printre acestea de numără Iaşi, Braşov, Cluj Napoca, Timişoara, Craiova şi Arad.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau