Atelierele C.F.R. Nicolina Iaşi, într-o expoziţie fotodocumentară
Dimensiune font:
Specialiştii Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi readuc în atenţia publicului detalii legate de istoria recentă a oraşului industrial.
Prin intermediul unei expoziţii fotodocumentare, muzeografii ieşeni atrag atenţia asupra faptului că patrimoniul industrial este un concept insuficient valorificat în România. Realizată în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, expoziţia „Memoria patrimoniului industrial. Atelierele C.F.R. Nicolina Iaşi” (re)aduce în atenţia publicului un obiectiv industrial, dispărut aproape complet astăzi, Atelierele C.F.R Nicolina.
Vernisajul va avea loc vineri, 13 noiembrie, de la ora 12.00, în holul din aripa vestică a Palatului Culturii. Evenimentul se doreşte a fi un semnal de alarmă privind activităţile de salvare, conservare şi valorificare turistică ale monumentelor şi ale obiectivelor de importanţă emblematică.
Traseul evoluţiei în timp a Atelierelor C.F.R. Nicolina (1892 – 2004) poate fi parcurs într-un spaţiu expoziţional generos, prin intermediul obiectelor de patrimoniu industrial, al panourilor foto-documentare, precum şi al unor mărturii fotografice cu caracter istoric.
„Memoria patrimoniului industrial. Atelierele C.F.R. Nicolina” este o invitaţie la descoperirea unei poveşti interesante, legate de istoria recentă a oraşului industrial moldav Iaşi. Prin tematica muzeografică aleasă, expoziţia constituie şi un avertisment faţă de distrugerea unor monumente istorice cu caracter industrial din judeţul Iaşi. „Acest demers de restituire culturală are rolul de a sensibiliza cetăţenii şi factorii de decizie în legătură cu activităţile de salvare, conservare şi valorificare turistică ale monumentelor şi obiectivelor de importanţă emblematică din domeniul patrimoniului industrial, concept insuficient valorificat în România”, precizează Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.
Reamintim că la Iaşi, unul dintre puţinele obiective din domeniul patrimoniului industrial, a rămas Clădirea Depozitului de tutun brut de la fosta Fabrică de Ţigarete. Clădirea a fost salvată de la distrugere după încetarea activităţii la Fabrica de Ţigarete, în 2003, fiind preluată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi dată în administrare Complexului Muzeal Naţional „Moldova” în anul 2010, în vederea înfiinţării primului Muzeu de Arheologie Industrială din România.
Gina POPA
Expoziţia temporară „Memoria patrimoniului industrial. Atelierele C.F.R. Nicolina Iaşi” este organizată de Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, în perioada 13 noiembrie – 13 decembrie 2015.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau