Concert cameral dedicat lui George Enescu la Iaşi
Dimensiune font:
În urmă cu 98 de ani, pe 13 decembrie 1917, George Enescu era pentru prima dată la pupitrul dirijoral al unui concert din Iaşi, găzduit de Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Duminică, în Sala „Uzina cu Teatru”, va avea loc un concert cameral deosebit dedicat acestui prim moment în care cunoscutul compozitor român era la Iaşi, în calitate de dirijor.
Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, în colaborare cu Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi, oferă melomanilor ieşeni un Concert Cameral la Uzina cu Teatru. Dedicat primului concert dirijat de George Enescu la Iaşi în 13 decembrie 1917, în aceeaşi sală, evenimentul va avea loc duminică (13 decembrie), de la ora 18.00. Pe scenă vor urca interpreţii Cătălina Toma, la violă; Ciprian Ciotloş, la pian; Alexandru Bişoc, la vioară; Şerban Mereuţă, la vioară; Bogdan Bişoc, la violă; Filip Papa, la violoncel. Publicul ieşean va avea ocazia de a audia compoziţii ale celui mai important muzician român, George Enescu, dar şi ale compozitorului francez Gabriel Fauré şi ale compozitorului austriac Franz Peter Schubert. Astfel, din program fac parte „Koncertstück pentru violă şi pian” (George Enescu), „Ballade pentru vioară şi pian” (George Enescu), „Élégie pentru violoncel şi pian”, op. 24 (Gabriel Fauré), „Trio de coarde în si bemol major” (Franz Peter Schubert) şi „Aubade pentru trio de coarde” (George Enescu). Invitatul de onoare al Concertului Cameral de la Uzina cu Teatru este actorul ieşean Petru Ciubotaru.
Compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor român, George Enescu, unul dintre cei mai importanţi muzicieni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX, s-a născut pe 19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav, judeţul Botoşani. În anul 1886, pe când avea doar cinci ani, a compus o primă lucrare „ţara Românească, operă pentru vioară şi pian”. În aceeaşi perioadă l-a cunoscut pe cel care avea să-i îndrume paşii în muzică, renumitul compozitor Eduard Caudella, din Iaşi. Într-un interviu acordat pe 21 martie 1927, marele muzician George Enescu povestea despre maestrul Eduard Caudella: „La vârsta de cinci ani m-a dus tatăl meu la el şi i-am cântat aşa cum învăţasem după ureche. Mi-a spus că am talent şi m-a trimis acasă să învăţ notele. Le-am învăţat de la un inginer din Dorohoi care studiase în Germania, iar la 7 ani tatăl meu m-a dus din nou la Iaşi de am cântat înaintea profesorului, de astă dată însă pe note”. În perioada 1918-1920, a concertat cu Orchestra simfonică „George Enescu” din Iaşi, iar în septembrie 1946 a hotărât să părăsească România, stabilindu-se la Paris, după încheierea unui mare turneu în Statele Unite şi Canada. Andreea IGNEA
Programul Concertului Cameral
- George Enescu – Koncertstück pentru violă şi pian
- George Enescu – Ballade pentru vioară şi pian
- Gabriel Fauré – Élégie pentru violoncel şi pian, op. 24
- Franz Peter Schubert – Trio de coarde în si bemol major
- George Enescu – Aubade pentru trio de coarde
Interpreţi:
- Cătălina Toma, violă
- Ciprian Ciotloş, pian
- Alexandru Bişoc, vioară
- Şerban Mereuţă, vioară
- Bogdan Bişoc, violă
- Filip Papa, violoncel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau