David Lowen şi Nicolas Don au cucerit participanţii la Seminarul de Jurnalism de la Iaşi
Dimensiune font:
Seminarul Internaţional de Jurnalism – SIJ 2016, organizat de TVR Iaşi şi ajuns la cea de-a III-a ediţie, a început luni, 21 martie, în Sala „Chopin” – Palas, în prezenţa unor invitaţi de marcă din Franţa, Marea Britanie şi România, precum şi a unui auditoriu numeros. Participanţii sunt în majoritate tineri care îşi doresc să urmeze o carieră în jurnalism, în special în cel de televiziune - pentru că aceasta este tema prezentei ediţii: „Televiziunea - spectacol”.
David Lowen: „Trebuie să aveţi curajul de a greşi, uneori!”
Într-o primă intervenţie, pe tema „Most Original”, David Lowen (Londra) a vorbit despre creativitate în televiziune, despre modul în care ideile se pot face remarcate: „Folosiţi orice oportunitate! Cel mai important element în această ecuaţie sunteţi voi înşivă, personalitatea şi creativitatea voastră. Creativitatea presupune riscuri. Trebuie să aveţi curajul de a greşi, uneori”, a spus David Lowen, fost director general al Euronews, în prezent preşedinte al CIRCOM - Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa.
În cea de-a doua prezentare, intitulată „Ceva cu totul nou: Noi formate şi noi tehnici”, David Lowen a reunit exemple concludente despre modul în care ideile pot fi protejate, fiind dezvoltate în „formate de emisiuni”: „Dacă ai o idee minunată, cum poţi să o valorifici şi cum poţi obţine un profit de pe urma creativităţii tale? Cum ajungi să transformi o idee într-un format care poate fi protejat faţă de cei care vor să îţi copie ideea?”...
Profesioniştii despre spectacolul televiziunii, la Seminarul Internaţional de Jurnalism de la Iaşi
Nicolas Don: „Unde ne oprim? Acolo unde ştirea nu mai e ştire”
Un alt invitat care a cucerit participanţii, a fost Nicolas Don, jurnalist francez de politică externă cu peste 30 de ani de experienţă în domeniul relaţiilor internaţionale. Este născut în România, însă s-a stabilit cu familia în Franţa, în 1974 şi şi-a făcut studiile în Statele Unite ale Americii.
Sursa foto: facebook.com/ Seminarul International de Jurnalism
„Ceea ce vă voi spune eu acum, aţi văzut de dimineaţă la televizor: noul scandal şi anunţul bombă. Primul e cu papucii blăniţi ai Oanei Roman, criticaţi de Iulia Albu, al doilea e anunţul cu Mădălina Ghenea care s-a logodit. Spectacolul acesta, care poate să fie amuzant sau jalnic, în România a apărut imediat după 1989. Nu ştiu dacă mai ţineţi minte, dar atunci oamenii aşteptau ziarele la ora 6 şi săreau pe camioane, ca să aibă cât mai repede informaţia”, şi-a început Nicolas Don pledoaria cu tema „Dincolo de spectacolul ştirilor – unde ne oprim în goana după audienţă?”, concluzionând: „Unde ne oprim? E foarte simplu: acolo unde ştirea nu mai e ştire”.
Seminarul Internaţional de Jurnalism continuă marţi, 22 martie, de la ora 9.30, cu „Spectacolul mediatic în era digitală”, prezentat de prof.univ.dr. Daniel Condurache (Iaşi), precum şi cu intervenţiile unor realizatori de programe care au debutat la TVR laşi şi care revin la aniversarea celor 25 de ani de la prima emisie: Irina Păcurariu, Ticu Lăcătuşu (cunoscutul alpinist a început rubrica „Montan Club” la TVR Iaşi, acum 20 de ani), şi Cristina Hermeziu (Paris).
Tot marţi, 22 martie, de la ora 18.00, la Institutul Francez din Iaşi, Matei Vişniec va dialoga cu publicul francofon, pornind de la ediţiile în limba franceză ale volumelor „Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură a actorilor debutanţi” şi „Negustorul de începuturi de roman”.
„Ziua Matei Vişniec” la SIJ
Ziua de miercuri, 23 martie, îi va fi în întregime dedicată lui Matei Vişniec, la Sala „Chopin” a Complexului Palas: dramaturgul, jurnalistul şi scriitorul român va conferenţia despre „Teatru şi jurnalism, influenţe reciproce”, va participa la două proiecţii de film şi la un spectacol-lectură cu fragmente din romanul „Dezordinea preventivă” (Cartea Românească, 2011) şi din piesa de teatru „Omul din care a fost extras răul” (Polirom, 2015). La ora 12.30 va avea loc şi lansarea celui mai recent roman semnat de Matei Vişniec, „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă...”, alături de autor fiind invitat criticul Ioan Holban.
Gina POPA
Citiţi şi: INTERVIU/ Ionela Mihuleac: „Am avut curajul să ies din preceptul că doar atât ştiu să fac”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau