Donaţiile duc „Epoca de aur” la muzeu!
Dimensiune font:
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează în perioada 14 decembrie 2014 – 15 ianuarie 2015 la Muzeul Unirii, o serie de activităţi menite să marcheze împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist. Reunite sub genericul „Epoca de aur”, evenimentele vor debuta cu expoziţia „Copilăria în epoca de aur”, şi vor continua cu un program de proiecţii denumit, în spiritul acelor vremuri, „Cinematecă”. De asemenea, va fi dat startul campaniei „DONEAZĂ şi scrie-ţi istoria!”
Expoziţia „Copilăria în epoca de aur” îşi propune să deschidă o fereastră către trecutul apropiat, prezentând celor foarte tineri, care nu l-au cunoscut, ipostaze ale vieţii în comunism, aşa cum sunt acestea ilustrate de exponate din colecţiile muzeale sau particulare. „Este o expoziţie care invită la meditaţie asupra unei teme, în sine, lipsită de materialitate: scurgerea timpului, care însă lasă urme în viaţa noastră a tuturor. Articole ce ţin de viaţa cotidiană de acum câteva decenii se transformă, astfel, în mărturii pline de substanţă ale unor timpuri transformate deja în trecut. Obiectele păstrate cu nostalgie în sertare sau rămase rătăcite prin boxe de bloc, devin acum, din suveniruri personale, piese de muzeu, fiind tratate din perspectiva ideii de patrimoniu”, spune Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului „Moldova” Iaşi.
„Cinemateca”
Pentru a dinamiza acest demers expoziţional, organizatorii au inclus în program „Cinemateca”, o serie de filme documentare care aduc perspective diferite asupra vieţii în comunism. Astfel, duminică, 14 decembrie, de la ora 10.00, rulează „Manifeste şi portocale”, un reportaj realizat de Gabriela Baiardi, care îi aduce în atenţia publică pe câţiva dintre iniţiatorii demonstraţiei anticomuniste ce ar fi trebuit să aibă loc la Iaşi pe 14 decembrie 1989.
Joi, 18 decembrie, orele 17.00, va rula „Metrobranding” (regia: Ana Vlad şi Adi Voicu), care face o incursiune printre starurile comerţului românesc de dinainte de 1989: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni sau maşina de cusut Ileana.
Joi, 8 ianuarie, orele 17.00, va fi prezentat „Dacia, dragostea mea” (de Ştefan Constantinescu şi Julio Soto), care propune o paralelă între evoluţia României din perioada comunistă până în anul 2009 - momentul realizării filmului şi cel mai emblematic simbol al său - automobilul Dacia.
Joi, 15 ianuarie, orele 17.00, publicul este invitat la „Lupta cu inerţia”, scurt-metraj realizat de Matei Bejenaru despre cenaclul literar omonim, care a funcţionat în anii ’70-’80 în cadrul Combinatului de Utilaj Greu din Iaşi. Iar „Trupa fără nume” este, în viziunea autorului Matei Bejenaru, un documentar „despre asumarea libertăţii în timpul comunismului, despre spiritul tânăr al generaţiei rock ajunsă acum la cea de-a treia vârstă, despre pasiune şi despre forme atipice de viaţă”.
Dezbaterile care vor însoţi aceste proiecţii au rolul de a relansa o invitașie la dialog între generaţii, între reprezentanţii celor care au trăit în regimul comunist şi generaţia post-decembristă. (Gina POPA)
Campania „DONEAZĂ şi scrie-ţi istoria!”
Cei interesaţi de subiect şi dispuşi să îşi expună o parte din viaţa lor sunt invitaţi să doneze Muzeului de Istorie a Moldovei fotografii, bancnote, monede, aparate de radio, aspiratoare, televizoare, orice alt obiect uitat într-o debara sau într-un pod!
Pe baza unei selecţii tematice, toate acestea vor intra în patrimoniul muzeal şi, ulterior, în expoziţiile organizate de specialiştii secţiei de istorie contemporană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau